BIJELJINA: Proljećna sjetva prema planu, obezbijeđen regresirani dizel

Datum:

Share post:

Semberski poljoprivrednici očekuju dobar rod nakon jesenje sjetve, a situacija prouzrokovana novim korona virusom neće uticati na proljećnu predsjetvenu pripremu i jare usjeve, saopšteno je iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.
 
– U jesen 2019. godine zasijano je 15.148 hektara, od čega je pod pšenicom 11.600 hektara, ječmom 2.700 hektara, a dio površina je pod ostalim ozimim biljnim vrstama, kao što su tritikale, uljana repica, krmno bilje. Kada je riječ o proljećnoj sjetvi, biće zasijano 32.652 hektara – navedeno je u saopštenju.
 
Planirano je da bude zasijano 26.037 hektara kukuruza, 1.365 hektara industrijskog bilja, 3.950 hektara povrća i 1.300 hektara krmnog bilja.
 
U Odjeljenju kažu da na tržištu ima dovoljno kvalitetnog repromaterijala i da su ispunjeni svi uslovi za kvalitetnu sjetvu.
 
– Distributeri repromaterijala tvrde da na tržištu ima dovoljno kvalitetnog sjemena, đubriva i druge poljoprivredne opreme. Počelo je preuzimanje regresiranog dizel goriva i nadamo se da situacija sa virusom korona neće znatno uticati na ovu granu privrede – piše u saopštenju.
 
Zbog virusa korona dezinfikovano je svih 15 mjesnih kancelarija i Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina, gdje je od 30. marta počelo podnošenje zahtjeva za regresirano gorivo.
 
– Do sada je podnijeto 1.783 zahtjeva, a na preporuku Gradskog štaba za vanredne situacije dozvoljeno je kretanje poljoprivrednika starijih od 65 godina, od domaćinstava do njiva koje obrađuju – poručili su iz Odjeljenja za poljoprivredu. 
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: „Sastanak u Briselu obećava napredak na evropskom putu BiH“

“Nastavak dijaloga sa EU je od ključne važnosti, ali i rješavanje konkretnih problema koji su pred nama na...

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio iskusni ribar Simo Pokorni (foto,video)

U Zvorniku, na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog...

BOŠKO RADIĆ: Proizvodnja pšenice je neisplativa

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije. Radić ističe da čekaju...

U toku sedmice oplemenjivanje prostora parka prijateljstva „Bijeljina – Langenhagen“ novim, zdravim biljnim vrstama (foto)

Redakciji portala Dešavanja u Bijeljini obratili su se građani sa informacijom da je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i...