BIJELJINA: Proljećna sjetva prema planu, obezbijeđen regresirani dizel

Datum:

Share post:

Semberski poljoprivrednici očekuju dobar rod nakon jesenje sjetve, a situacija prouzrokovana novim korona virusom neće uticati na proljećnu predsjetvenu pripremu i jare usjeve, saopšteno je iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.
 
– U jesen 2019. godine zasijano je 15.148 hektara, od čega je pod pšenicom 11.600 hektara, ječmom 2.700 hektara, a dio površina je pod ostalim ozimim biljnim vrstama, kao što su tritikale, uljana repica, krmno bilje. Kada je riječ o proljećnoj sjetvi, biće zasijano 32.652 hektara – navedeno je u saopštenju.
 
Planirano je da bude zasijano 26.037 hektara kukuruza, 1.365 hektara industrijskog bilja, 3.950 hektara povrća i 1.300 hektara krmnog bilja.
 
U Odjeljenju kažu da na tržištu ima dovoljno kvalitetnog repromaterijala i da su ispunjeni svi uslovi za kvalitetnu sjetvu.
 
– Distributeri repromaterijala tvrde da na tržištu ima dovoljno kvalitetnog sjemena, đubriva i druge poljoprivredne opreme. Počelo je preuzimanje regresiranog dizel goriva i nadamo se da situacija sa virusom korona neće znatno uticati na ovu granu privrede – piše u saopštenju.
 
Zbog virusa korona dezinfikovano je svih 15 mjesnih kancelarija i Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina, gdje je od 30. marta počelo podnošenje zahtjeva za regresirano gorivo.
 
– Do sada je podnijeto 1.783 zahtjeva, a na preporuku Gradskog štaba za vanredne situacije dozvoljeno je kretanje poljoprivrednika starijih od 65 godina, od domaćinstava do njiva koje obrađuju – poručili su iz Odjeljenja za poljoprivredu. 
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečne djevočice...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...