BIJELJINA: Potpisani ugovori o sufinansiranju još 26 projekata nevladinih organizacija

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potpisao je danas ugovore sa preostalih 26 organizacija koje su na Javnom konkursu Grada dobile sredstva za realizaciju projekata.

„Danas nastavljamo posao od juče. Praktično smo završili sve što je bilo neophodno na osnovu javnog poziva koji smo raspisali prije par mjeseci koji smo imali u planu budžeta. Praktično 85 nevladinih organizacija je napravilo projekat, konkurisalo za projekte. Njih 56 ispunilo sve uslove, sve tražene kriterijume i dobilo ugovore i sredstva. Mi smo, uglavnom, gledali da svi koji su ispunili kriterijume dobiju dio sredstava, i samo onaj ko nije formalno ispunio uslove nije dobio sredstva. To je razlog ovako velikog broja ugovora“, rekao je Mićić.

Danas je Gradska uprava dodijelila oko 43.000 KM za 26 NVO, a Mićić je istakao da su ove organizacije značajne za grad, jer predstavljaju sponu između ljudi koji imaju neku od potreba i Gradske uprave.

„Udruženje Vidik je ove godine apliciralo sa projektom „Temeljna strategija u prevenciji narkomanije i nasilja u porodici, kao i maloljetničke delikvencije u lokalnoj zajednici“. Tokom ove godine, zajedno sa Gradskom upravom sprovešćemo projekat u školama i građanstvu na cijelom lokalitetu. Proteklih godina provodili smo edukaciju sa učenicima, roditeljima i drugim subjektima u ovom društvu i na taj način edukovali oko 2.000 učenika, 850 roditelja i oko 450 žena u različitim političkim strankama. U radu sa roditeljima, kao i u školama, došli smo do saznanja da sam uticaj korištenja, zavisnosti droga, dovodi do maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici“, rekao je predsjednik Udruženja Dragomir Perić.

Perić ističe da su svi direktori škola prihvatili projekat da ga zajednički sprovedu, tako što će u školama formirati određene sekcije učenika koji će sami svojim djelima i kroz edukaciju koju su stekli, svojim vršnjacima pomoći u borbi protiv narkomanije u cilju stvaranja pozitivnih snaga u sprečavanju širenja narkomanije na području lokalne zajednice.

„Ove godine iz koalicije „Kolosi“, sredstva je kroz projekte dobilo šest naših udruženja. Zanimljivo je pomenuti da su sredstva dobila i djeca sa poteškoćama u razvoju, žene, osobe sa tjelesnim invaliditetom. Sva ta udruženja koja trebaju da rade kroz ove projekte. Mi možemo da kažemo da smo zadovoljni finansijama koje dobijamo. Svake godine ponavljamo da bi trebalo da se povećaju sredstva iz budžeta za ovu stavku, jer je Grad Bijeljina veliki grad i ima mnogo NVO, pogotovo osoba sa invaliditetom. U nekom narednom periodu, smatramo, da bi kroz budžet trebalo planirati povećanje ove stavke da bi kroz ove projekte sredstva mogla da dobiju i neka manja udruženja“, rekao je tehnički sekretar Koalicije „Kolosi“ Milorad Jović. 

Jović je izrazio zadovoljstvo što se svake godine pooštravaju uslovi za dobijanje projekata, što dovodi do toga da sredstva za projekte dobijaju samo ona udruženja koja znaju da rade projekte i kojima su sredstva zaista potrebna. 

„Jedan od uslova je da se moraju opravdati sredstva od prošlogodišnjeg projekta. To je način da uozbiljimo rad i nevladinog sektora, ali i da Gradska uprava ima partnere koji rade sa ovom populacijom, odnosno osobama sa invaliditetom na zadovoljavajući način i da se ta sredstva utroše na pravi način“, zaključio je Jović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...