BIJELJINA: Podjela humanitarne pomoći u romskoj zajednici

Datum:

Share post:

Udruženje građana „Otaharin“, juče je podjelilo pakete humanitarne pomoći namjenjene najugroženijim romskim porodicama u Bijeljini.

„Novonastala situacija koju je izazvala pandemija COVID-19, vrlo negativno je uticala na život roske zajednice. Život romske zajednice koji je inače težak zbog loših uslova za život i visokog stepena siromaštva, još više je otežana zbog trenutne situacije. Socijalne usluge koje su im svakodnevno dostupne u UG „Otaharin“, privremeno su obustavljene, a topao obrok, mogućnost da se opere veš i održava lična higijena je, za neke članove zajednice, bila od neprocjenjive vrijednosti. Pored toga Romi i Romkinje više nisu u mogućnosti da se angažuju na sezonskim poslovima, niti da sakupljaju sekundarne sirovine što je za veliki broj porodica glavni izvor prihoda“, stoji u saopštenju UG „Otaharin“.

UG „Otaharin“ je proveo detaljnu procjenu i analizu stanja u romskoj zajednici i trudi se da održi kontakt sa što više članova romske zajednice kako bi im pomogli da prevaziđu nedaće i da ih podrže u teškim vremenima.

„Ova akcija podjele humanitarne pomoći je prva u nizu akcija koje UG „Otaharin“ planira da preduzme u predstojećem periodu. Podijeljeno je 40 paketa humanitarne koje je za ovu priliku obezbijedila Gradska uprava Grada Bijeljina, a paket sadrži osnovne dugotrajne namirnice (ulje, šećer, brašno, tjesteninu). Kao kriterijum za odabir porodica, bio je stepen socijalne ugroženosti i potrebe, te su prioritet za ovu prvu podjelu humanitarne pomoći dobile porodice kojima je to najpotrebnije samohrani roditelji, višečlane porodice, staračka domaćinstva“, navodi se još u saopštenju.

Pored namirnica koje je za ove pakete humanitarne pomoći obezbijedila Gradaska uprava, UG „Otaharin“ je za pripadnike romske zajednice obezbijedio višekratne maske i sredstva za dezinfekciju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jahorina povela protiv bijeljinske Budućnosti u finalnoj seriji za šampiona Srpske

Jahorina ima prednost u finalu: Iskoristili domaći teren za vođstvo 1:0 Pobjedom košarkaša Jahorine počela je finalna serija šampionata...

Partizan će razmisliti da li će igrati polufinale Kupa Srbije ( foto)

Novi skandal: Partizan neće da igra Kup utakmicu FK Partizan oglasio se saopštenjem posle 173. večitog derbija. "Sramni sudija, koji...

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Predstavnički dom Kongresa SAD...

Obilježavanje “BITKE ZA BANJ BRDO i pogibije 33 borca 2. Majevičke brigade“

U Bijeljini se sutra (nedjelja, 21. april 2024.) tradicionalno obilježava ''BITKA ZA BANJ BRDO – Pogibija 33 borca...