Laboratorija društvenih inovacija Pro Educa sa zadovoljstvom poziva sve zainteresovane na panel diskusiju „Sve što ste htjeli da znate o seksualnosti, a niste imali koga da pitate!“. Diskusija će se održati u petak, 07. juna 2024. godine u prostorijama “Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina, na adresi Patrijarha Pavla 1, sa početkom u 13.00 sati.

ULAZ JE SLOBODAN! Događaj je otvoren za javnost, svi zainteresovani građani mogu da dođu.

Ovaj događaj će pružiti jedinstvenu priliku za sticanje relevantnih i stručnih informacija o seksualnosti, uz prisustvo istaknutih stručnjaka:

Dr Joana Nikolić, specijalista psihijatrije iz Beograda, koja će se osvrnuti na psihosocijalni razvoj ličnosti u kontekstu razvoja seksualnosti kod djece. Dr Nikolić će kroz svoje uvodno izlaganje pružiti uvid u ključne faze razvoja seksualnosti i kako one utiču na formiranje identiteta i stavova kod mladih.

Prof. Aleksandra Arsenijević Puhalo, psiholog u Gimnaziji Banja Luka, koja će podijeliti svoja iskustva i saznanja iz prakse. Prof. Arsenijević Puhalo će diskutovati o važnosti edukacije o seksualnosti u školama i kako pravilno informisanje može pomoći mladima da razviju zdrave stavove prema seksualnosti.

Dr sc. Srđan Puhalo, koji će predstaviti zanimljive rezultate najnovijeg istraživanja sprovedenog 2024. godine, o seksualnosti mladih u BiH. Dr Puhalo će detaljno prikazati kako nedostatak znanja o polno prenosivim bolestima i kontracepciji može dovesti do zatvorenih seksualnih stavova i potencijalno rizičnog ponašanja kod mladih.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela Pro Educa početkom ove godine, došlo se do saznanja da mladi do 30 godina nemaju dovoljno znanja o reproduktivnom zdravlju. Istraživanje je pokazalo da većina informacija dolazi sa interneta, dok manji broj ispitanika dobija informacije iz pouzdanih izvora. Što je veće neznanje o polno prenosivim bolestima i kontracepciji, to su zatvoreniji seksualni stavovi kod mladih ljudi izraženiji. Zatvoreni seksualni stavovi ne znače da mladi ne upražnjavaju seksualne odnose, ali njihovo neznanje može ugroziti ne samo njihovo zdravlje, već i zdravlje drugih. Zbog toga je važno da im se pruže sve relevantne informacije na način koji je njima prihvatljiv i razumljiv.

Rezultate istraživanja možete pogledati [OVDJE].

Cilj ove panel diskusije jeste pružanje tačnih i relevantnih informacija građanima, prvenstveno mladima, koji žele da saznaju više o ovoj važnoj temi i da steknu zdraviji pristup seksualnosti.

Ovaj događaj se organizuje u okviru projekta “Seksualno obrazovanje u BiH: Put prema toleranciji”, koji realizuje Laboratorija društvenih inovacija Pro Educa uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име