Neophodno je sve više raditi na osnaživanju žena sa invaliditetom da traže posao, ali ih i podsticati da lično razgovaraju sa poslodavcima koji žele i imaju mogućnost da ih zaposle, izjavio je Srni tehnički sekretar Koalicije udruženja sa invaliditetom “Kolosi” Milorad Jović.

“U prošloj godini smo pokrenuli inicijativu da se pronađu finansijska sredstva kako bi poslodavcima bili refundirani doprinosi za one žene sa invaliditetom koje rade na četiri časa, a poslodavci bi trebali i morali da daju puni iznos doprinosa od osam časova rada”, rekao je Jović.

Jović je rekao da je na jednom od 22 okrugla stola održana prošle godine dogovoreno da se pokrene inicijativa za sistematizaciju radnog mjesta u Gradskoj upravi Bijeljina, a u vezi sa radom sa osobama sa invaliditetom, s ciljem stalnog ažuriranja baze svih tih lica na području Bijeljine, koji čine oko 10 odsto stanovništva.

“Gradska uprava putem Odjeljenja za privredu, Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije i Razvojne agencija svake godine izdvajaju finansijska sredstva za samozapošljavanje i pokretanje preduzetništva za stanovništvo Semberije, a osobe sa invaliditetom imaju jedan bod više ako žele da koriste ove podsticaje”, naveo je Jović.

On je rekao da bijeljinska filijala Zavoda za zapošljavanje tokom godine daje razne vrste podsticaja za zapošljavanje, što je prilika za žene sa invaliditetom koje imaju mogućnost da pokrenu svoj ili da dobiju stalan posao u skladu sa svojim mogućnostima.

“Na području grada Bijeljina neophodno je razviti usluge koje vode zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Ženama sa invaliditetom potrebno je pružiti mogućnost da steknu potrebne vještine i to kroz razne radionice i obuke u izradi ukrasnih predmeta, šivenju, tkanju, pletenju, slikanju”, naveo je Jović.

Jović je istakao da su svi u Koaliciji saglasni da je veliki problem u pronalasku zaposlenja za žene sa manjim procentom invalidnosti, imaju nizak stepen obrazovanja i onih koje žive u ruralnim krajevima.

On je rekao da je u okviru projekta “Ovdje sam – vidljiva i ponosna” u oktobru održana radionica o pravima žena sa invaliditetom na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, kada je istaknuto da se žene sa invaliditetom, ako imaju problem sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite, uvijek mogu obratiti zaštitniku prava osiguranika u Fondu zdravstvenog osiguranja, filijala Bijeljina.

“Postigli smo i dogovor da se provjeri na koji način osobe sa invaliditetom imaju prednost pri pružanju zdravstvenih usluga nakon uvođenja elektronske kartice”, rekao je Jović i napomenuo da sva lica sa invaliditetom koja primaju novčanu pomoć od Centra za socijalni rad – imaju i besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Jović je napomenuo da su žene sa invaliditetom upoznali o informaciji da socijalno ugrožene žene sa invaliditetom imaju mogućnost da tokom godine podnesu zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć za zdravstvenu zaštitu gradonačelniku Bijeljine ili Centru za socijalni rad, a uslov je uredna medicinska dokumentacija.

Koalicija udruženja lica sa invaliditetom “Kolosi” broji 12 udruženja sa oko 2.000 članova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име