Bijeljina opredijeljena da razvija industrijske zone

Datum:

Share post:

Formiranjem industrijskih zona Grad Bijeljina nastoji da pored domaćih privuče i inostrane investitore.

 

Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, te blizini autoputeva u Hrvatskoj i Srbiji, u lokalnoj upravi očekuju da se na ovaj način unaprijedi privredni ambijent i stvore uslovi  za otvaranje novih radnih mjesta. Izgradnja industrijskih zona praksa je u cijelom regionu i olakšava im poslovanje, ocjenjuju i privrednici.

U skladu s regulacionom i prostornim planom, za sada su u funkciji četiri industrijske zone, od kojih su tri nove. Trenutno se vode aktivnosti stavljanja u funkciju Industrijske zone 2, koja se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji, preko puta Agrotržnog centra, na magistralnom putu Bijeljina -Brčko.

TESTNA REKLAMA

Gradska uprava preuzela je obavezu da u ovoj industrijskoj zoni izgradi potrebnu infrastrukturu kako bi privrednici neometano obavljali svoju djelatnost, objašnjava načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina Dejan Savić.

– Asfaltirana je glavna saobraćajnica i postavljena LED rasvjeta. Radi se na izgradnji pomoćnih saobraćajnica, dovedena je električna energija, izgrađen vodovod, a svim zainteresovanim privrednicima i investitorima omogućen je priključak na kanalizacionu i industrijsku mrežu – naglašava Savić.

Dodatne olakšice

Visoka fiskalna davanja, neadekvatna stimulacija, nepovoljni kreditni uslovi ugrožavaju preduzetnike, pa im se moraju obezbijediti dodatne olakšice i stimulacije.

– Industrijska zona 1 je od načina kojima se preduzetnicima olakšava poslovanje. Cilj privrednika i gradske uprave je isti, a to je prosperitet ovog grada – kaže načelnik Savić.

U Industrijskoj zoni 2, od 38 placeva, samo dva su neprodata. Uveliko se grade i postavljaju konstrukcije za proizvodne hale, a dvije firme već su otvorile svoje pogone.

Povoljna lokacija

Direktor firme “Katanik” Miodrag Stajić kaže da je ovdje izgradio poslovni objekat, jer je grad ponudio povoljne uslove. Metar kvadratni u industrijskim zonama prodavan je na licitaciji po početnoj cijeni od 10 do 30 KM.

– Niska cijena kvadratnog metra placa i odgođeno plaćanje na 60 beskamatnih rata. Oni sa manjim kapitalom ne moraju izdvajati sredstva za lokaciju nego odmah mogu graditi i početi sa proizvodnjom – ističe Stajić.

Za Vjekoslava Čuturića, vlasnika firme DMV, koja se bavi proizvodnjom, prodajom i servisom vaga, presuđujući faktor za kupovinu zemljišta u ovoj industrijskoj zoni bila je povoljna lokacija, pristupačna komitentima. Iako kaže da nije bilo administrativnog odugovlačenja, smatra da je trebalo uskladiti opštinske i republičke propise.

– Mada je ovo industrijska zona morali smo plaćati pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Ta sredstva su se mogla iskoristiti u bolje svrhe. Na primjer, za zapošljavanje jednog dobrog radnika i isplatu plate i doprinosa za godinu dana – kaže Čuturić.

Radiće se i četvrta zona

Dok je Industrijska zona 2 trenutno veliko gradilište, u Industrijskoj zoni 3, od 22 građevinske parcele prodato je 16, a već desetak privrednika obavlja posao u raznim djelatnostima.

U narednom periodu radiće se, najavljuju u lokalnoj upravi, i na izgradnji industrijske zone 4.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...