Sinoć (petak, 29.12.2023.) je u Domu kulture u Janji održan inicijativni sastanak za pokretanje procedure vraćanja statusa Opštine najvećoj Mjesnoj zajednici na području Grada Bijeljine – Janji.

Na sastanku i u Inicijativnom odboru nalaze se Mustafa Gradaščević, predsjednik OO SDA Janja i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Sead Trnovac, predsjednik GO NiP Bijeljina, Samir Bećevac, nekadašnji predsjednik SDA Janja, odbornik u Skupštini Grada Bijeljina i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, Muhamed Šehić, predsjednik FK „Podrinje“ Janja, Nedim Hadžić, predsjednik UG „Oxigen“ Janja i Vahidin Mulamustafić, „Podrinjemedia“ Janja.

„Sinoć je održan sastanak u Domu kulture u Janji u organizaciji nekoliko nevladnih organizacija i dvije političke stranke koje egzistiraju među Bošnjacima – SDA i NiP. Tema je bila pokretanje inicijative za osnivanje Opštine Janja. Kao što sam već i najavio na posljednjoj, vanrednoj Skupštini Grada Bijeljina, cjelokupan, maćehinski, odnos Gradske uprave Grada Bijeljina prema MZ Janja i Mjesnim zajednicama koje su južnije od Janje, je bio ključan da krenemo ozbiljno sa ovom inicijativom. Posljednjih nekoliko „loših“ godina Bijeljine na čelu sa Ljubišom Petrovićem gradonačelnikom, prema Janji je kulminiralo posljednjom godinom – neulaganjem u infrastrukturu, između ostalog. Imali smo inicijativni sastanak kako bismo pokrenuli inicijativu. Znamo da to neće naići na odobravanje, da će to biti trnovit put, ali u ovom trenutku drugog izbora nismo imali“, rekao je Gradaščević za portal Dešavanja u Bijeljini.

Kako Gradaščević kaže, Janja je ranije bila opština i taj status im je Dekretom oduzet 1961. godine i tada su pripojeni Bijeljini.

„Opština Janja je tada u svom sastavu imala 14 Mjesnih zajednica od Čardačina, Kojčinovca, Ruhotine, Obriježi, Glavičica, Banjice, Kacevca, Modrana, Čengića… prema Zvorniku. Tako da, održali smo inicijativni sastanak i dalji koraci su nam da angažujemo pravnike i ekonomiste, ljude iz struke, koji će nam pomoći u daljim koracima, kako bismo sve oblikovali i mogli dati u dalju proceduru, odnosno inicijativu ka Skupštini Grada Bijeljina“, istakao je Gradaščević dodavši da je pred njima težak i dugotrajan proces, a da je na prvom mjestu potrebna politička volja kako bi sproveli navedeni postupak.

Ovim povodom, kontaktirali smo i predsjednika GO Narod i pravda Bijeljina Seada Trnovca koji je rekao da je to intencija koja se sporadično javlja kod mještanja Janje.

„S vremena na vrijeme javljala se ta volja i želja kod naših mještana, da se Janji vrati nepravedno oduzeti status Opštine. Mislim da je kompletan dio teritorije Grada Bijeljina oko Janje, odnosno južnije od Janje nepravedno poprilično zapostavljen u svakom pogledu, a prevashodno tu mislimo i govorimo o infrastrukturi. Pored toga, zanimljiv podatak je i da, izuzev dva odbornika iz Janje, čini mi se da sela u našem okruženju nemaju svog predstavnika u Gradskoj upravi“, naveo je Trnovac i dodao:

„Sama ideja se javila prije otprilike mjesec i po, kada smo se okupili sa ovom temom. Jedna grupa ljudi je već ranije odradila elaborat opravdanosti ovog projekta, odnosno opravdanosti vraćanja statusa Opštine Janji. Sinoć smo imali javnu prezentaciju tog elaborata našim sugrađanima. Mislim da je ovo sve dalje potez, nažalost, pitanje politike. Prema zvaničnim podacima iz 2013. godine, prema broju stanovnika, teritorija koju bi obuhvatala Opština Janja bi bila na 14. mjestu po broju stanovnika na području Republike Srpske. Smatramo da je u tom dijelu opravdano. Površinski je slabije pozicionirano, ali po broju stanovnika, što je i ključni faktor, zadovoljava uslove“, objasnio je Trnovac za Dešavanja u Bijeljini.

Trnovac je potvrdio riječi Gradaščevića da ih ja na ovaj potez natjerao odnos Grada Bijeljine na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, kao što je, npr, posljednji Nacrt budžeta za 2024. godinu, gdje, kako kaže, osim donatorskih sredstava, Janja nije prepoznata ni u jednom dijelu budžeta.

„Unazad godinu dana imamo problem da ne možemo ni da implementiramo sredstva koja nam se nudi od raznih donatora, drugih nivoa vlasti, gdje prije svega mislim na Federaciju BiH. Imamo finansijska sredstva koja su odavno uplaćena Gradu, a mi ne možemo da ih realizujemo, recimo, projekat pomoćnog terena sa umjetnom travom na stadionu FK „Podrinje“. Već godinu dana novac je na računu Gradske uprave, a po tom pitanju se apsolutno ništa ne događa“, rekao je Trnovac i najavio da će iduća godina biti izborna i godina njihove inicijative.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име