Danas je u Bijeljini u porti manastira Sv. Petke na Pet jezera obilježeno 32 godine od formiranja Ilijaške brigade.

Nakon parastosa poginulim vojnicima koji je održan ispred spomen-obilježja u porti Manastira Svete Petke u Bijeljini, sveštenik Dragan Pejčić rekao je da su srpski borci svojim stradanjem pokazali da su vitezovi koji su znali da brane svetinju vjere, ognjište svoje i ime Srbinovo.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić istakao je dvostruku žrtvu Ilijašana za ideal slobode i za Republiku Srpsku, na bojnom polju i napuštanjem vjekovnih ognjišta zarad očuvanja Srpske.

– Za slobodu je u ratu poginulo više od 23.000 ljudi i svi imamo obavezu da sačuvamo Republiku Srpsku za sva vremena – poručio je Ostojić.

Ratni komandant Ilijaške brigade Božidar Savić izjavio je danas da su borci ove jedinice Vojske Republike Srpske časno odbranili Srpsku od napada četiri muslimanska korpusa, islamskih ratnika, plaćenika sa Zapada i od NATO-a i da su životi 539 heroja rođenih i ubijenih u sarajevskoj dolini položeni u temelje svete srpske zemlje.

– Preživjeli smo poslijeratni egzodus Srba iz Sarajeva. Bili smo postojani, postojimo i danas, izloženi opet napadima, a spas nam je da budemo složni, jedinstveni, da živimo u ljubavi i pomažemo jedni druge kao što smo radili u ratu – rekao je Savić na obilježavanju 32 godine od formiranja Ilijaške brigade.

Milenko Zupur, predsjednik Udruženja građana „Prijatelji Ilijaša“ podsjetio je da je uloga Ilijaške brigade u Odbrambeno – otadžbinskom ratu bila posebna i specifična.

„Ne umanujući zasluge drugih brigada na oslobađanju i stvaranju Republike Srpske, moram istaći i to da je Ilijaška brigada branila jedan specifičan položaj i četiri godine je izdržavala napade neprijatelja sa svih strana. Mi u ovom udruženju njegujemo tekovine, uspomene, održavamo i čuvamo sve ono što treba čuvati kao uspomenu na Ilijašku brigadu. Svake godine se okupljamo, obilježavamo Dan brigade. Završavamo i ovo Spomen – obilježje i nadamo se da će u narednoj godini ovo Spomen – obilježje biti završeno, da bi čuvalo uspomenu na brojne poginule pripadnike brigade i civilne žrtve rata. Ovo je spomen – obilježje dostojno svih onih koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku“, istakao je Milenko Zupur, zahvalivši se Eparhiji zvorničko  tuzlanskoj koja je ustupila prostor za izgradnju Spomen – obilježja.
 „Imena poginulih sa područja Ilijaša, Vogošće i Rajlovca, ispisana na ovom spomeniku, simbolizuju borbu srpskog naroda, uz pomoć Srpske pravoslavne crkve. Na ovom mjestu ispisano je 1.260 imena i još uvijek se spisak dopunjuje nekim novim imenom“, naglasio je Milenko Zupur.

Vijence su na spomen-obilježje sa 1.260 uklesanih imena poginulih sa sarajevskog područja položili u ime predsjednika Republike njegov savjetnik Bojan Savić, komandant Ilijaške brigade Božidar Savić, porodice poginulih boraca i delegacije udruženja poginulih, Boračke organizacije, predstavnici drugih sarajevskih ratnih brigada, veterani Srpske, delegacije grada Bijeljine i susjednih gradova.

Obilježavanje Dana Ilijaške brigade organizovalo je udruženje „Prijatelji Ilijaša“, koje u novom zavičaju njeguje tekovine ove brigade. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име