BIJELJINA NEMA NOVOOBOLJELIH – Dom zdravlja i Bolnica postepeno prelaze na uobičajen režim rada

Datum:

Share post:

Na teritoriji Grada Bijeljina 370 lica je pod epidemiološkim nadzorom. Od toga, 44 lica su u karantinu u OŠ „Vuk Karadžić“ i danas će tu biti smješteno još 11 osoba sa graničnih prelaza. Do sada je u bijeljinskoj Bolnici testirano 398 lica.

„Na Rači je prešlo 36 vozila, a 4 na Pavlovića mostu. Izdat je 61 prekršajni nalog za kršenje zabrane kretanja i 10 lica je prekršilo zabranu kretanja za lica starija od 65 godina. Firme su poštovale ograničenje radnog vremena i ddonijeli smo odluku da sutra, 3. maja, niko ne radi. U skladu sa procjenom, osim dežurnih apoteka, Hitne pomoći u Domu zdravlja i pogrebne opreme, niko neće raditi i to će biti potpuno neradni dan. Policijski čas je svakako od 12.00 časova. Nadamo se da je to posljednja teška odluka i zabrana“, rekao je Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i dodao da će, nakon dozvole rada pojedinim preduzećima, težište biti na poštovanju preporučenih mjera.

 
„Nemamo novooboljelih lica, naša medicinska sestra je stabilnog kliničkog stanja. Sljedeće sedmice ćemo ponovo raditi retest. Sve osobe prvog i drugog kontakta, svi zaposleni na internom odjeljenju i svi pacijenti su negativni, kao i svi dosad urađeni testovi. Do sada je testirano 398 lica u bijeljinskoj Bolnici, odnosno 460 sa retestovima“, rekao je v.d. direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić.

Lovrićka je istakla da će bijeljinska Bolnica ispoštovati preporuke Ministarstva zdravlja i Republičkoj kriznog štaba u narednom periodu što se tiče rada zdravstvenih ustanova.

„Postepeno ćemo prelaziti na uobičajen režim rada. U narednom periodu u Bolnici će početi da rade specijalističke i subspecijalističke ambulante uz poseban režim zakazivanja preko porodične medicine, uz obavezu epidemiološkog anketnog listića koji ne smije biti stariji od tri dana. Poštujući sve preventivne mjere zaštite pacijenata i zdravstvenih radnika i poseban protokol rada“, navela je Lovrićka i dodala da popuštanje mjera ne znači da je epidemija završena.

„Epidemiološka situacija je stabilna i to je ono što nas ohrabruje da izdržimo i naredni period. U karantinu u OŠ „Vuk Karadžić“ imamo 44 osobe. Sve su bez tegoba i vrši se epidemiološki nadzor. Ljude iz tog karantina testiramo od sedmog do desetog dana zbog medicinskih razloga. Testiranje drugog ili trećeg dana nam ne znači ništa, jer je potrebno da prođe period inkubacije da bi se eventualno ispoljila zaraza u određenom organizmu. Juče smo testirali 14 osoba, njihovi uzorci su upućeni na pregled i očekujemo rezultate“, rekao je direktor Doma zdravlja Duško Milovanović.

Milovanović je naglasio da su dobili uputstva o proširenju obima rada i da će početi da rade kapacitetom do 50%.

„Proširujemo spektar rada kada su u pitanju specijalističke ambulante, počinjemo primati pacijente koji su uslovno rečeno srednje slike. Procedura je jasna, javljanje telefonom, konsultacija sa porodičnom medicinom, nakon toga zakazivanje pregleda i realizacija“, objasnio je Milovanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ U BIJELJINI: Od februara Tužilaštvo u novoj zgradi (foto)

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je izgradnja nove zgrade Tužilaštva u Bijeljini pri samom...

Dogovor Stanivukovića, Ministarstva saobraćaja i veza i „Puteva RS“: Banjaluka dobija još DVIJE KRUŽNE RASKRSNICE

Gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza RS i preduzeća „Putevi Republike Srpske“, a...