BIJELJINA LIDER u broju privatnih preduzetnica

Datum:

Share post:

Bijeljina je lider među lokalnim zajednicama kada je riječ o broju žena koje se bave privatnim biznisom. Vlasnici skoro polovine radnji u ovom gradu su žene.

Na području Bijeljine 485 preduzetničkih radnji vode žene, što je 40 odsto od ukupnog broja. Među njima je i Sanja Mojić, zamjenik direktora bijeljinske firme “Mojić”, koja “u svijetu muškaraca” uspješno posluje i opstaje već skoro dvije decenije.

-Smatram da žene mogu da daju veliki doprinos u bilo kom poslu, a naročito privatnom. Treba im samo pružiti priliku. Ne treba robovati predrasudama da su žene stvorene za kuću i kuhinju. Mnoge žene kroz vijekove pokazale su da su sposobne sa stoje rame uz rame sa muškarcima. I čak više toga je na njihovim plećima – kaže ova uspješna preduzetnica.

Odlična iskustva

Dodaje da Kompanija „Mojić“  ima 75 zaposlenih od kojih su 41 upravo žene.

-Žene danas ulažu u svoje obrazovanje, govore strane jezike, stručno se osposobljavaju za oblast za koju su se opredijelile i spremne su da odgovore svakom poslovnom izazovu. Naša iskustva za ženama koje su zaposlene kod nas su odlična – kaže Mojićeva.

Započinjanje sopstvenog biznisa i realizaciju ideje potpomaže Agencija za mala i srednja preduzeća kroz poseban javni poziv.

Ove godine najbolje ideje biće finansirane maksimalnim iznosom od 8.000 KM, pojašnjava direktorica Agencije za mala i srednja preduzeća Grada Bijeljina Tatjana Blagojević.

-U prethodnim javnim pozivima iznos po ovom grantu je bio 20.000 KM, mi smo se potrudili da povećamo za 5.000 ovaj grant. Nastojaćemo da iznos povećavamo svake naredne godine – kaže Blagojevićeva.

U preduzetništvu je budućnost i ovo je najbolji način da se riješi pitanje nezaposlenosti, kažu u bijeljinskom udruženju “Preduzetnik”.

Olakšice

Izvršni direktor udruženja Mile Stevanović kaže da praktično nema profesije u kojoj nema uspješnih žena, ali da su najzastupljenije u uslužnim djelatnostima, agencijama za pružanje intelektulnih usluga, računovodstvenim servisima.

– Žene su pokazale da mogu, znaju i umiju da opstanu kao samostalne preduzetnice .Osim frizerskog i krojačkog zanata, gdje su neprikosnovene, sve više ih je u trgovini i ugostiteljstvu. Žensko preduzetništvo je u zamahu i uz dobro planirane projekte i podsticaje može da postane značajan segment razvoja privrede Bijeljine. Nadamo se da će ovaj trend biti nastavljen. Raduju nas olakšice i podsticaji za svaki vid zanatstva i preduzetništva, uključujući i zapošljavanje žena -kaže Stević.

Žensko preduzetništvo podržava i nevladin sektor. U januaru 2016. godine Fondacija “Lara” osnovala je prvu “Žensku zadrugu” i obezbijedila početna obrtna sredstva i mašine potrebne za rad.

Prema podacima ovog Udruženja, do uvođenja vanredne situacije zbog pojave virusa korona, na području Grada Bijeljina bilo je registrovano je 1.886 preduzetnika.

Srpska bilježi napredak kada je reč o ženskom preduzetništvu. Prema podacima Vlade Republike Srpske, žene čine trećinu vlasnika ili suvlasnika privrednih društava i preduzetničkih radnji.

Neprijavljene, bez osiguranja i doprinosa

Inicijativa Fondacije “Lara” je pokušaj da se pomogne ženama da budu prisutnije na tržištu rada i samozapošljavanjem obezbijede sebi bolju egzistenciju. Povremeni poslovi koje nezaposlene žene najčešće dobijaju su u sivoj zoni – neprijavljene , bez osiguranja i doprinosa. Zadrugarstvo, kao oblik privrednog organizovanja, daje im mogućnost za siguran posao, istaknuto je na prezentaciji rada ove zadruge.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEDINA BOLNICA U REPUBLICI SRPSKOJ SA STANDARDIMA ISO 9001 i 22301 (foto)

JZU Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina danas su zvanično uručeni sertifikati standarda ISO 9001:2015 i ISO 22301:2019 od strane...

Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta

U slučaju prehlada, viroza, stomačnih virusa, vodenih ospica i drugih dječjih bolesti, koje su na neki način bezazlene,...

Upozorenje na jak i olujni vjetar popodne i sutra tokom dana

UPOZORENJE: JAK I OLUJNI VETAR 15-16.04.2024. U ponedeljak 15.04. popodne i uveče očekuje se umeren do jak, u višim predelima u...

STANIVUKOVIĆ: Dolazim na miting „Srpska te zove“, poziv svim građanima da dođu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas da će doći na veliki narodni miting "Srpska te zove", koji...