BIJELJINA: Janja dobila ramazanski TOP – POKLON Grada Sarajeva

Datum:

Share post:

U okviru projekta saradnje Grada Sarajeva s gradovima i opšinama u BiH, Janja je danas dobila ramazanski top koji će tokom ramazana označavati kraj posta.

Prvog dana mjeseca ramazana Bijeljinu i Janju su posjetili Ministar Dr. Edin Ramić i Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Posjetu je obilježio susret sa Gradonačelnikom Grada Bijeljina Mićić Mićom te obilaskom Janje kojoj je Grad Sarajevo dodijelio ramazanski top.
 

– Takav top postoji i u Sarajevu, i mislim da je to atrakcija za sve građane i turiste.

– Nekim gradovima smo već dodijelili ovakve topove a cilj nam je da ih ima 30 gradova u Bosni i Hercegovini. Vama neka služi i neka vam je hairli! Ovo je poklon Grada Sarajeva – naveo je Skaka.

Ovaj projekat je od velikog značaja za Janju i njene stanovnike, jer se nastavlja tradicija prekinuta 1975. godine. Naime, na području Medžlisa Islamske zajednice Janja se do 1975. godine prekid posta – iftar označavao pucnjem iz prangije. Nakon što je tadašnja vlast zabranila korištenje prangije -ramazanskog topa, isti je poklonjen Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje se i danas nalazi.

Ministar Edin Ramić, Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i zvaničnici Medžlisa Islamske zajednice, kao I predstavnici Bošnjaka u Republici Srpskoj su danas obišli projekat rekonstrukcije ulazne verande sa termoizolacijom na vakufskoj kući kod Džedid džamije, čiju izgradnju finansira Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mizjanja.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...