BIJELJINA: Janja dobila ramazanski TOP – POKLON Grada Sarajeva

Datum:

Share post:

U okviru projekta saradnje Grada Sarajeva s gradovima i opšinama u BiH, Janja je danas dobila ramazanski top koji će tokom ramazana označavati kraj posta.

Prvog dana mjeseca ramazana Bijeljinu i Janju su posjetili Ministar Dr. Edin Ramić i Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Posjetu je obilježio susret sa Gradonačelnikom Grada Bijeljina Mićić Mićom te obilaskom Janje kojoj je Grad Sarajevo dodijelio ramazanski top.
 

– Takav top postoji i u Sarajevu, i mislim da je to atrakcija za sve građane i turiste.

– Nekim gradovima smo već dodijelili ovakve topove a cilj nam je da ih ima 30 gradova u Bosni i Hercegovini. Vama neka služi i neka vam je hairli! Ovo je poklon Grada Sarajeva – naveo je Skaka.

Ovaj projekat je od velikog značaja za Janju i njene stanovnike, jer se nastavlja tradicija prekinuta 1975. godine. Naime, na području Medžlisa Islamske zajednice Janja se do 1975. godine prekid posta – iftar označavao pucnjem iz prangije. Nakon što je tadašnja vlast zabranila korištenje prangije -ramazanskog topa, isti je poklonjen Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje se i danas nalazi.

Ministar Edin Ramić, Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i zvaničnici Medžlisa Islamske zajednice, kao I predstavnici Bošnjaka u Republici Srpskoj su danas obišli projekat rekonstrukcije ulazne verande sa termoizolacijom na vakufskoj kući kod Džedid džamije, čiju izgradnju finansira Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mizjanja.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio iskusni ribar Simo Pokorni (foto,video)

U Zvorniku, na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog...

BOŠKO RADIĆ: Proizvodnja pšenice je neisplativa

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije. Radić ističe da čekaju...

U toku sedmice oplemenjivanje prostora parka prijateljstva „Bijeljina – Langenhagen“ novim, zdravim biljnim vrstama (foto)

Redakciji portala obratili su se građani sa informacijom da je Odjeljenje za STAKOM i zaštitu životne sredine Gradske...

Odziv za skrining trbušne aorte premašio očekivanja – Besplatni pregledi u bijeljinskoj Bolnici i naredne sedmice (video)

Zbog ogromnog interesovanja građana za skrining preglede aneurizme trbušne aorte, preventivna akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda produžava se i...