BIJELJINA: ''GSV AKVA'' – bušenje i čišćenje arterijskih bunara

Datum:

Share post:

Bijeljinska firma „GSV Akva“ ima tradiciju dugu preko 40 godina. Slađan Gajić je prije 11 godina odlučio da ponovo aktivira posao kojim se bavio još njegov djeda krajem 70-tih godina prošlog vijeka.

„Sjedište firme je u Crnjelovu. Bavimo se bušenjem i čišćenjem arterijskih bunara, kompresovanjem i nalaženjem vode. Naravno, sada je sve to modernije i radi se na drugačiji način i u većem obimu nego što se to radilo kada je moj djed počeo da se bavi ovim. Sad je tehnologija napredovala i proces pravljenja bunara je drugačiji. Prije 20 do 30 godina, radio se manji profil, fi 75 do fi 90 i bilo je bitno da voda izlazi, pogotovo na prostorima Semberije i Posavine. Međutim, sad to više nije problem, tako da mi sada vodu pronalazimo i u Semberiji, Posavini, ali i na Majevici“, rekao je Gajić za portal Dešavanja u Bijeljini.

 
Kako Gajić kaže, oni sada sve rade plastičnim cijevima fi 140, odnosno cijevima promjera 14 cm.

„Mi u suštini radimo sve. Pronalaženje vode, bušenje, čišćenje starih bunara, čišćenje filtera, kompresovanje, repariranje željeznih cijevi i mijenjanje plastičnima. Sada se bunari rade pomoću potapajućih pumpi, a vodu pronalazimo na nekih 50 do 100 metara. Imamo potrebnu tehniku, uigran tim i vrlo brzo možemo da završimo naručeni bunar“, objašnjava Gajić.
On dodaje da ispitivanje i nalaženje vode mogu odmah da odrade, a stupanjem na posao, sve je gotovo za tri do pet dana.

„Za jedan bunar prije 30 do 40 godina trebalo je 10 do 15 dana i išlo se do dubine od 180-200 metara, jer je voda trebala sama da izlazi. Sad to više nije bitno. Bitno je da nije bunar sa 10 metara, pošto voda nije pitka na toj dubini. Znači, nekadašnjih 10 do 15 dana, svelo se na tri do pet dana i mnogo manju dubinu. Sve sad ide na struju, potapajuća pumpa koja je povezana na struju, vodu dovodi do boce i dalje se iz boce voda razvodi u objekat. Znači, kompletno snabdijevanje je iz boce“, navodi Gajić.

Nakon pronalaska vode, potrebno je maksimalno 84 sata da se voda potpuno iščisti, a kada je bunar završen, u prosjeku protiče 60 litara u minuti.

„GSV Akva“ je od Gradske uprave dobila i Rješenje za umjetničke stare zanate.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...