BIJELJINA: Edukativni program u OŠ „Petar Petrović Njegoš” iz Velike Obarske o prošlosti Roma i njihovoj teškoj sudbini

Datum:

Share post:

U sklopu edukativnog programa u JU OŠ „Petar Petrović Njegoš” iz Velike Obarske kustos Muzeja Semberije, Dejan Ćosić, zajedno sa stručnjakom za romske studije, Nerminom Zejnilovićem, predstavili su priču o prošlosti Roma i njihovoj teškoj sudbini.

Predavanje je bilo bogato informacijama o porijeklu Roma, njihovim kulturnim doprinosima i jedinstvenim tradicijama koje često nisu dovoljno poznate široj javnosti. Kroz vrsnu prezentaciju predavači su učenike uputili u kompleksnost romske istorije, ističući kako se ova zajednica suočavala s različitim izazovima tokom vijekova.

Poseban naglasak stavljen je na tešku sudbinu Roma koja ih prati od davnina. Govoreći o diskriminaciji, predrasudama i socijalnim izazovima s kojima se Romi suočavaju i danas, predavači su podstakli razmišljanje o važnosti razumijevanja  i poštovanja raznolikosti. 

Ovo predavanje nije samo pružilo učenicima priliku da prošire svoje znanje o istoriji Roma, već je takođe bilo uvod u predstojeće video-takmičenje poručuju iz JU OŠ „Petar Petrović Njegoš” . Dejan Ćosić i Nermin Zejnilović podstakli su učenike da istraže, analiziraju i predstave različite aspekte romske kulture kroz svoje video-radove.

Iz JU OŠ „Petar Petrović Njegoš” poručuju da se nadaju da će ovo predavanje podstaći učenike na dalja istraživanja i promovisati bolje razumijevanje i poštovanje prema romskoj zajednici. Edukativne inicijative poput ovih imaju značajan uticaj na oblikovanje svijesti o različitostima i jačanju veza između zajednica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...

Cvijanović i Dodik razgovarali sa Orbanom i Sijartom (foto,video)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Antaliji sa...