Danas je u Ljeskovcu kod Bijeljine otvorena prva privatna zdrastvena ustanova za zdravstvenu i palijativnu njegu u Republici Srpskoj.

„Palijativna njega je potpuno zapostavljena u Republici Srpskoj, mi nemamo tih kapaciteta. Ljudi koji su u terminalnim fazama bolesti, malignim i nemalignim oboljenjima, nemaju adekvatan smještaj, nemaju adekvatne ustanove gdje oni mogu da dobijaju terapiju, gdje mogu i dostojanstveno bez muke, na kraju, da skončaju život. Sa druge strane, ustanova pruža usluge rehabilitacije nakon moždanog udara. Imamo fizijatriju koja ima svu opremu za profesionalnu rehabilitaciju i vertikalizaciju, odnosno podizanje putem robota za hodanje, za osobe nakon moždanog udara i nakon operacija – kukova, koljena i drugih postoperativnih postupaka“, rekao je Danijel Pendić, direktor zdravstvenih ustanova Špiteks.

Danijel Pendić, direktor zdravstvenih ustanova Špiteks

Objekat ima 1.000 kvadrata, posjeduje 15 prostorija, maksimalni kapacitet je 45 do 50 kreveta u ustanovi.

„Posjeduje vlastitu kuhinju, trpezariju, veliki dnevni boravak, velika kupatila za kupanje pokretnih i nepokretnih osoba, srce ustanove je fizijatrija sa preko 150 kvadrata koja se proteže sa svim aparatima i instrumentima i terapijskim procedurama za brz i bolji oporavak. S pacijentima će raditi specijalisti vezani za određene oblasti. Mi smo ustanova nekako između bolnice i doma zdravlja“, objasnio je Pendić.

Primarijus doktor Momir Crnić, anesteziolog u penziji koji će raditi u ovoj ustanovi, kaže da je cijeli život radio sa najtežim pacijentima u šok sobi, operacionoj sali i da se sada ponovo vratio najtežim pacijentima.

„Ovo su pacijenti koji su u stanju poslije moždanog udara, koji su oboljeli od karcinoma raznih organa, kojima medicina u završnoj fazi ne može pomoći više. Njihov završetak se zna i mi smo tu da im omogućimo smještaj, da im omogućimo da te posljednje trenutke provedu bez bolova uz adekvatnu njegu, uz osmijeh, da umiru bez bolova – to predstavlja palijativna njega“, rekao je Crnić i dodao da i ti pacijenti kao i svi drugi zaslužuju smještaj u bolnici.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име