BEKIR SOFIĆ IZ JANJE: Jagode iz semberskih plastenika već na tržištu

Datum:

Share post:

Jagoda iz semberskih plastenika već je na tržištu. Kilogram košta oko pet maraka, a kada je ponuda na pijaci mala jagode znaju da dostignu cijenu i od čak sedam KM po kilogramu.

Jedan od uspješnijih semberskih proizvođača ovog voća već desetak godina je i Bekir Sofić iz Janje. Ovaj poljoprivrednik zadovoljan je prinosom, kvalitetom roda, a i cijenom za rani rod, te razmišlja i o proširenju zasada.

Proizvodnja jagoda posljednjih godina pokazala se kao unosan posao. Iz godine u godinu zasad povećava, pa danas jagodu Bakir Sofić sadi na površini od 10 dunuma.

Domaćin ima 2.500 sadnica
Berba u plastenicima počela je sredinom mjeseca. Ovaj domaćin u dva plastenika ima 2.500 sadnica i očekuje prinos od dvije tone. Zasadio je sortu kleri koja se pokazala na našim prostorima veoma dobro. Kaže da je otporna na kiše, dobra za transport, a plod je čvrst, sladak i sočan.

– Proizvodnja jagode je mnogo zahtjevna. Ovo je kultura koja se mora preko cijele godine njegovati, bez obzira što dolazi rano i što berba završava krajem petog ili polovinom šestog mjeseca. Parcele se moraju tokom cijele godine navodnjavati, čistiti od korova, spremati za narednu sezonu, obnavljati. Mora se povesti briga o sadnicama, plijeviti, navodnjavati, prihranjivati, štititi od insekata. A veliku ulogu igraju i vremenski uslovi. Ako nema sunca, nema ni ploda – priča ovaj poljoprivrednik.

I Bekirov otac Abdulah prije 40 godina bavio se proizvodnjom jagoda, ali je to tada, kako kaže, bilo drugačije i mnogo teže. Sofići za podizanje zasada danas koriste frigo sadnice, koje se od skidanja iz matičnog zasada do sadnje čuvaju u hladnjači na temperaturi od minus dva stepena i pokazale su se veoma dobro.

– Moje iskustvo je da se svake godine mora postaviti novi jagodičnjak. Jer sadnice daju odličan rod prve godine, a već druge i treće su plodovi sitniji i lošijeg kvaliteta tako da se ne isplati. Osim toga, mora se ulagati i u foliju i sistem za navodnjavanje “kap po kap”. Skupa je i hemija, ali se mora voditi računa o karenci. Tri dana nakon prskanja se jagoda ne smije konzumirati. A zaštititi se mora, pogotovo jagoda na njivi, jer je osjetljiva i podložna truljenju – savjetuje ovaj janjarski poljoprivrednik.

Plasman
Problema s plasmanom semberske jagode nema. Cjelokupna proizvodnja plasira se na domaćem tržištu. Jagodu u Semberiji otkupljuju  „Sava“, „Spektardrink“, „Tanasić“… Najviše se ipak isplati konzumna jagoda, koja ima najbolju cijenu.

Upravo zbog isplativosti, proteklih godina proizvodnja jagoda na području Semberije je povećana, a prema procjenama gradskog Odjeljenja za privredu, pod zasadima jagoda je oko 70 hektara površine.

Posljednjih godina i na padinama susjedne Majevice sve je više zasada jagodičastog voća. Ovaj kraj izuzetno je pogodan za voćarsku proizvodnju, pa se sve više poljoprivrednika u Loparama i Ugljeviku opredjeljuje za proizvodnju jagoda i malina.

Trešnje i pčelarstvo
Prije osam godina Sofići su krenuli i sa sadnjom trešnje. Danas imaju zasad od 120 stabala i 14 sorti trešnje. Ovi vrijedni domaćini bave se i pčelarstvom. U prethodne dvije velike poplave znatan broj košnica im je stradao, pa sada rade na njihovom obnavljanju.

Kažu da ko hoće da lijepo živi mora i da radi, a Sofići svojim primjerom to i pokazuju.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Treći Međunarodni kongres HISPA u Bijeljini od 15. do 17. marta (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici „Sveti Vračevi“ održana konferencija za medije na kojoj je najavljen treći Međunarodni kongres...

POČINJE RASPLET U PDP Danas sjednica stranačkog Predsjedništva, Stanivuković oči u oči sa Crnatkom i Grmušom

Sjednica Predsjedništva PDP biće održana danas u 14 časova, u sjedištu stranke u Banjaluci. To je prva sjednica nekog...

Savić i Ristić predali NSRS peticiju građana Lopara protiv otvaranja rudnika litijuma (VIDEO)

Rado Savić, načelnik opštine Lopare, predao je danas na protokol NSRS građansku inicijativu, odnosno peticiju kojom se 3711...

Izbor sportiste Grada Bijeljina za 2023. godinu

U organizaciji ,,Semberskih novina’’, a pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina, po 47. put biće organizovana tradicionalna manifestacija „Izbor sportiste...