Kada je prije skoro mjesec dana gradonačelnik Banjaluke organizovao proteste ispred Gradske uprave, tada je oduzeo pečat kao i zaključao prostorije u kojem su bili predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković i sekretar Igor Šukalo. Danas, pečata još nema, a najvažnije odluke čekaju, koje su usvojene na posljednjim skupštinama Grada. 

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković rekao je ranije da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nastavlja sa opstrukcijama i manipuliše javnošću, a sve da bi, kako kaže, prikrio svoj cilj, a to je da zemljište Akvane preda u ruke tajkuna.

– Cilj nam je bio da na vanrednoj sjednici govorimo o rješenjima za Akvanu. Gradonačelnik nije dozvolio da se dođe do rješenja, jer tako ne bi mogao svojim tajkunima da ponudi zemljište – rekao je Ninković. 

Gradski menadžer Bojan Kresojević istakao je za Srpskainfo da je teško oteti se utisku da je u pitanju direktna opstrukcija funkcionisanja Grada Banjaluka jer već 30 dana traje priča oko pečata.

– Predsjednik Skupštine grada je bez ikakvog uporišta utvrdio da je pečat otuđen iako nije, sa jedne strane, a sa druge strane proces poništavanja i izrade novog pečata traje više od mjesec dana. Za mjesec dana je moguće i osnovati firmu i da se to provede kroz sudski registar i da se izradi pečat, da se faktura izda i da se plate izvršene usluge. Sve je to moguće da se uradi za 31 dan, osim kada predsjednik Skupštine ne želi to da uradi, jer prema mojim saznanjima 12. jula je objavljeno u Službenog glasniku da je pečat proglašen nevažećim, a tek prije 7 dana, 24. jula, nakon 12 dana je predao zahtjev u Ministarstvo i to sve ukazuje da je njegova želja da ovaj proces traje što duže – istakao je Kresojević.

Kresojević smatra da puno važnih odluka čeka, a to stoji na stend baju zbog problema sa pečatom koji nije ni trebao biti problem.

– Ovim se dovodi “Akvana” u rizik da ostane bez svog zemljišta. Problema zapravo nije ni bilo. Ovo je sve odgovor Ninkovića na kritiku gradonačelnika da mora da radi svoj posao. Njemu je omogućeno da pristupa tom pečatu, ali on to ne želi. Pismeno je dobio dopis da u bilo kom trenutku, kada bude imao potrebu, da uzme pečat ili bilo koju drugu stvar iz kancelarije koju je prethodno koristio, da će mu biti odobren pristup, ali nije nikada izrazio želju i potrebu da tome pristupi. To je direktno njegova opstrukcija – rekao je Kresojević. 

Odbornica u Skupštini grada Banjaluka Dijana Ješić istakla je da zbog pečata opšti akti ne važe, dok se pojedinačni akti mogu naknadno objaviti u Službenom glasniku. 

– Ako je nešto dosad isplaćeno prema odlukama koje smo donijeli na Skupštini grada, zbog ovog problema, one su faktički protivzakonite. Bez pečata nemoguće je raditi bilo kakve isplate, transakcije niti bilo kakve odluke koje će biti validne. Sada, kada će taj pečat biti gotov, ne znam, ali imam informaciju da bi u toku ove sedmice Ministarstvo moglo da izda rješenje, a ja se iskreno nadam da će taj pečat biti gotov kako bi mogli normalno funkcionisati – rekla je Ješićeva.

Ukoliko se ne uradi novi pečat, Ješićeva smatra da sve odluke nisu validne i zakonite dok god ne budu objavljeni u Službenom glasniku. Krivca vidi i u gradonačelniku i u predsjedniku Skupštine grada.

– Ja bih tu izjednačila i gradonačelnika i predsjednika Skupštine. I jedan i drugi su postupili neozbiljno u tome. Što se tiče Stanivukovića, on je zaključao te kancelarije, a što se tiče Ninkovića, smatram da se tu trebalo reagovati odmah i da ne bi došlo do toga da čekamo skoro mjesec dana taj pečat. Prosto, ne mogu da vjerujem da Ministarstvo skoro mjesec dana tu odluku o poništavanju i izdavanju novog pečata nije donijelo, stvarno mi nije jasno – istakla je Ješićeva. 

Podsjećamo, sve je počelo krajem prošlog mjeseca kada su organizovani protesti ispred Gradske uprave kada se okupio veliki broj Banjalučana koje je sazvao gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Protest je tada organizovan zbog neodržavanja sjednica Skupštine grada, a iste je organizovao gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković. Na skupu je bila i narodna poslanica i savjetnica gradonačelnika Banjaluke Mirna Savić Banjac, gradski menadžer Bojan Kresojević i odbornica Smiljana Moravac-Babić. 

Stanivuković je tada poručio okupljenima da su prostorije Gradske uprave oslobođene, te da će i fotelje iznijeti ispred.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tada je priznao da su na njegovu incijativu promijenjene brave u prostorijama Gradske uprave koje koristi predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

– Predsjednik Skupštine grada koji ne radi mjesecima ne treba da ima ni platu, ni službeni automobil, ni kabinet, ni sekretaricu, apsolutno ništa i zbog toga sam donio odluku da mu se sve to oduzme dok se ne dozove pameti i ne krene raditi svoj posao! – istakao je ranije Stanivuković

Pokušali smo kontaktirati i sekretara Skupštine grada Igora Šukala kao i predsjednika Skupštine grada Ljubu Ninkovića, da li imaju nove informacije oko pečata, ali do zaključenja ovog broja, nismo dobili komentar.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име