BAKAJLIĆ: Ukoliko Dodik ne dođe u Semberiju u narednih šest dana na dogovor, izlazimo na proteste (foto,video)

Datum:

Share post:

Udruženja "Sela Semberije i Majevice", na čelu sa predsjednikom Savom Bakajlićem, danas je održalo još jedan sastanak kako bi nadležnim institucijama poručili da se neće predati i dati pšenicu u bescjenje. 

Bakajlić je istakao da je današnjem sastanku Upravnog odbora, zajedno sa članovima udruženja, donijeta odluka da još jednom pokušaju mirnim putem doći do adekvatne, odnosno, minimalne cijene pšenice.

PROČITAJTE JOŠ:
Proizvođali i mlinari na sastanku sa Gradonačelnikom Petrovićem nisu uspjeli dogovoriti konkretnu otkupnu cijenu pšenice (foto)

https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30170.proizvodaci-psenice-i-mlinari-na-sastanku-sa-gradonacelnikom-petrovicem-nisu-uspjeli-dogovoriti-konkretnu-otkupnu-cijenu-psenice-foto.html

TESTNA REKLAMA

https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30170.proizvodaci-psenice-i-mlinari-na-sastanku-sa-gradonacelnikom-petrovicem-nisu-uspjeli-dogovoriti-konkretnu-otkupnu-cijenu-psenice-foto.html

"Dajemo rok od šest dana da srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, dođe u Semberiju pred ove ljude i da pokušamo naći rješenje za pšenicu, mlijeko i meso, kao sve ostale inpute života i koštanja, da vidimo još postoji li šansa za dogovor. Mi smo spremni, ako treba, da počnemo prosipati pšenicu i da od nje napravimo ono što ne bi trebali. Takođe, tražićemo od grada Bijeljina da se održi tematska sjednica u Semberiji, da budu prisutni svi poslanici, ministri iz Semberije i Majevice, da vidimo čemu ovo vodi. U Semberiji se poljoprivredni proizviđač ucjenjuje i potcjenjuje do te mjere da mi moramo izlaziti da prosipamo pšenicu, da moramo izlaziti na proteste…Ako se desi da srpski član Predsjedništva ne dođe da zajedno porazgovaramo, onda ćemo izaći na ulicu, na granicu – takav je stav udruženja i svih poljoprivrednika", rekao je Bakajlić, te dodao da se neće predati i dati pšenicu u bescjenje.

Zajednički stav Udruženja "Sela Semberije i Majevice", kao i poljoprivrednih proizvođača jeste da cijena pšenice bude 72 pfeninga, a da se kvalitet nagradi sa najmanje 2 ili 3 pfeninga.

PROČITAJTE JOŠ:
GRADONAČELNIK PETROVIĆ: PŠENICA NIJE POLITIČKA ROBA

https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30546.gradonacelnik-petrovic-psenica-nije-politicka-roba.html

https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30546.gradonacelnik-petrovic-psenica-nije-politicka-roba.html

Iako je prinos manji nego prethodne godine, kvalitet je daleko bolji.

"Država ima milion mehanizama da izađe u susret ovim ljudima, zato smo ih birali. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac, trebao bi da zabrani uvoz pšenice na stotinu dana i odmah će biti drugačija slika. Ne može se uvoziti nekontrolisano, nas je uvoz sahranio", istakao je Bakajlić. 

Za proteklih sedam godina, u Semberiji se smanjio broj poljoprivrednih proizvođača za 10.000, a za to je, kako kažu iz Udruženja, kriv nekontrolisani uvoz.

 

Kako su istakli poljoprivredni proizvođači, prisutni na današnjem sastanku, jesenja sjetva je upitna, s obzirom da još uvijek nije formulisana cijena pšenice. U svakom slučaju, poljoprivrednici planiraju zasijati znatno manje površine, kako ne bi imali velike gubitke kao sada.

Poljoprivredni proizvođači složili su se da su ulaganja u proizvodnju ove godine bila su duplo skuplja nego prošle godine, te da situacija u poljoprivredi, najblaže rečeno, vrijeđa i ponižava proizvođače.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...