Babalj uputio otvoreno pismo Stevandiću, predsjedniku NS RS

Datum:

Share post:

Pismo predsjednika Kluba SDS-PDP- Lista za pravdu i red Darka Babalja upućeno predsjedniku NSRS prenosimo u cjelosti:

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE

n/r g. Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine

Predmet: Prijedlog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, traži se izjašnjenje Narodne skupštine;

Uvaženi predsjedniče Narodne skupštine,

Savjet ministara BiH je 24. avgusta na 10-oj vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio Prijedlog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH koji će se na sjednici Predstavničkog doma naći 28. avgusta i to po hitnoj proceduri, dok će ga Dom naroda PS BiH razmatrati 30.avgusta.

Mišljenja smo da ovaj zakon nema uporišta u članu III.(1) Ustava BiH u kojem su decidno nabrojane nadležnosti institucija BiH, te da je riječ o oblasti koja je u potpunoj nadležnosti entiteta. Posebno je zabrinjavajuće da se ovim zakonom PS BiH postavlja u supremaciju nad entitetskim parlamentima, uređuje pitanja koja nisu iz njene nadležnosti i obavezuje entitetske parlamente da u roku od šest mjeseci usklade svoje zakone i podzakonske propise sa Zakonom o organizaciju tržišta vina u BiH.

Podsjećamo da je članom  III.(5) Ustava BiH propisano da BiH može preuzeti i druge nadležnosti za koje se dogovore entiteti, zbog čega smatramo neophodnim da se Narodna skupština Republike Srpske izjasni o ovom aktu u smislu da odobri prenos nadležnosti u konkretnom slučaju ili da zaustavi proces neustavnog prenosa nadležnosti.

Pozivamo Vas da iskoristite svoj autoritet predsjednika Narodne skupštine i da od svih delegata i poslanika iz Republike Srpske u PS BiH zatražite da se ne usvajaju Prijedlog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH dok se Narodna skupština ne izjasni o istom.

Takođe, koristimo priliku i da Vas informišemo da u parlamentarnu proceduru još uvijek nije stigao Zakon o Ustavnom sudu BiH, ali da su usvojena tri zakona iz evropskih prioriteta dok su u proceduri još dva.  Ističemo da su se poslanici naše Kluba pridržavali zaključka Narodne skupštine Republike Srpske od 27.juna 2023.godine: „1. Narodna skupština Republika Srpska zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe“, što nažalost ne možemo reći za naše kolege iz Kluba SNSD i Srpskog kluba.

U očekivanju da na dnevni red sjednice Narodne skupštine uvrstite tačku Prijedlog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH i informišete nas o ishodu glasanja, srdačan pozdrav

Za Klub SDS-PDP- Lista za pravdu i red

Darko Babalj, predsjedavajući, s.r.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...