Azerbejdžan zainteresovan za energetske projekte u Srpskoj

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da je Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u projekte u oblasti energetike u Srpskoj.

– Azerbejdžan želi da razvija projekte u energetici, gasu i nafti, oni su perspektivno najznačajniji snabdjevači gasa i nafte na tom prostoru. Mi smo ranije dali načelnu saglasnost na gasovod koji je išao iz Azerbejdžana, Turske, Grčke, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Albanije. Međutim, u periodu još kad je ministar inostranih poslova bio Zlatko Lagumdžija, kada su počeli da zabranjuju projekat gasovoda iz Srbije, to je stopirano, tada je to bio naš interes. Sada to čeka zajedničko rješenje i vjerujem da će dogovor biti postignut zajedničkim naporima. Nemam ništa protiv da u BiH dođe taj gasovod, ali mora da postoji spremnost za dogovor – rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Predsjednik Srpske je istakao da je sastanak bio veoma konstruktivan, ističući da je Alijev nesumnjivo vekliki lider svoje zemlje, koji je Azerbejdžan doveo u red stabilnih zemalja.

– I ono što danas ovdje radi je da sa EU i Mađarskom dogovara energetske projekte koji će na neki način dodirivati i nas, jer će jedan dio ići preko Srbije. Alijev je iskazao interese da se u Republici Srpskoj radi na pitanjima vezanim za energetiku, zanimale su ga nadležnosti zajedničkog nivoa i Republike Srpske – istakao je Dodik.

Da je sastanak bio konstruktivan, potvrdila je i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je rekla da je Azerbejdžan zainteresovan za nekoliko važnih projekata u Republici Srpskoj.

Predsjednik Srpske je naveo da će do kraja ovog mjeseca biti riješen problem vezan za investiciju Azerbejdžana u Doboju, gdje žele da aktiviraju industrijski pogon.

Dodik je najavio posjetu Bakuu na jesen, čiji će cilj biti podsticanje dalje saradnje i projekata.

Dodik je rekao da je danas razgovarao i sa predsjednikom Tatarstana Rustamom Minihanovom, najavivši da će do kraja godine posjetiti i glavni grad te republike – Kazanj, jedan od najrazvijenijih industrijskih područja Ruske Federacije.

U Kazanj je pozvan resorni ministar Srpske na skup o razvoju IT tehnologije i tu će biti utvrđen način moguće saradnje.

– Srpska nikada do sada nije imala veći broj prijatelja koji je razumiju i žele da na istinski način sa njom sarađuju, razvijaju odnose i ovi sastanci koje smo imali danas to najbolje potvrđuju – naglasio je Dodik.

On je ukazao da neki u Srpskoj smatraju da je samo saradnja sa Amerikom i Britanijom mjerilo da li „jeste ili niste“.

– To naravno nije mjerilo jer više od dvije trećine zemalja vodi politiku uvažavanja prije svega svojih interesa, svojih država i naroda i nije spremno da slijepo prati zahtjeve koji dolaze samo iz Amerike, koja se pokazala kao veoma nesiguran partner što se nas tiče – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Amerika, neprincipijelno putem određenog broja ljudi i aktuelnog ambasadora Majkla Marfija, podržava politiku Bošnjaka koji žele da centralizuju BiH.

– Mi ne možemo da prihvatimo tu politiku, mi samo jedan problem imamo sa Amerikancima, a to je taj problem – naglasio je Dodik, dodajući da Amerika mora da ima više razumijevanja za Srpsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...