Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ podržala je otpočinjanje procesa mirnog razdruživanja zasnovanog na Ustavu BiH i normama međunarodnog prava, u koji se uključila i Vlada Republike Srpske, poručivši da Srbi ne žele nove sukobe, ne otimaju ništa i ne odlaze sa ovih prostora.

Asocijacija je saopštila da kontinuirano upozorava na pogubnu praksu revidiranja izvornih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma od zapadnih moćnika kroz neustavne intervencije raznih visokih predstavnika, nelegalne odluke Ustavnog suda BiH i slično i sve to uz orkestriranu antisrpsku politiku bošnjačkih unitarista.

Podsjećaju da su godinama upozoravali da se takva opaka rabota neće dobro završiti, prije svega za BiH i njen dalji opstanak.

– Iako smo, kao oni koji su zajedno sa Vojskom i našim napaćenim narodom ponajviše dali u stvaranju i odbrani Republike Srpske, bili nezadovoljni nekim dejtonskim rješenjima, mi smo do danas ostali privrženi slovu izvornog Dejtonskog sporazuma jer je on, osim prekida rata, doveo i do međunarodne verifikacije Republike Srpske – napominju „Stvaraoci Republike Srpske“.

Stvorena je, napominju, nova ustavna struktura, a BiH je definisana kao konfederalna zajednica dva entiteta i tri konstitutivna, ravnopravna naroda.

– Srpsku smo proglasili prije rata, koji nam je nametnut, i odbranili je uz ogromne žrtve najboljih i najhrabrijih među nama. Zato smo znali da cijenimo vrijednosti mira koji je donio Dejton i da prihvatimo razne kompromise, često i na sopstvenu štetu, kako bismo sačuvali mir i stabilnost ove zemlje – naglašavaju u Asocijaciji.

Ukazali su da muslimansko-bošnjačka, pa i hrvatska politička elita nikada nije prihvatila Dejtonski sporazum kao trajno i održivo rješenje.

– Svih ovih godina, posebno muslimani, nastoje da od BiH stvore unitarnu državu po mjeri jednog naroda, a zaogrnuti u kvazi-građansku odoru uz pomoć stranaca urušavaju ključne odredbe izvornog Dejtonskog sporazuma i svakodnevno bacaju pod noge temeljni pravni akt – Ustav BiH – naglašavaju u Asocijaciji.

Kulminacija tog jednostranog, sebičnog i antiustavnog ponašanja, smatraju u Asocijaciji, bila je rezolucija o Srebrenici, kojoj su prethodili brojni nezakoniti i nasilnički postupci visokih predstavnika, uzurpatorske odluke Ustavnog suda, posebno kada je riječ o pravu na imovinu i kontinuirane političke blokade rada zakonodavnih tijela na nivou entiteta i BiH.

Iz Asocijacije ističu da je jednom moralo reći „dosta“, što je hrabro učinilo rukovodstvo Republike Srpske.

– Ako onemogućavate na razne načine da se vrate oduzete nadležnosti koje nam pripadaju po Dejtonskom sporazumom onda vam nudimo, u najboljoj namjeri, mirni razlaz, jer je to postala neminovnost. Ne pristajemo da budemo apatridi u kući koja je i naša – makar u tih 49 odsto BiH – navedeno je u saopštenju.

Iz Asocijacije su poručili da su Srbi prije i tokom rata imali i više od toga, ali su se radi mira u kući odrekli značajnog procenta teritorije i prenijeli toj novoj BiH dio svoga suvereniteta.

– Ako, dakle, negirate naše međunarodnim sporazumom garantovano pravo na gotovo pola BiH to onda može da znači samo jedno – hoćete cijelu BiH za sebe. Mi vam to nećemo dozvoliti. Vjerovatno ni Hrvati, kao konstitutivan narod, i ne mislimo ići sa naših vjekovnih prostora na kojima smo uspostavili našu političku zajednicu sa gotovo svim prerogativima samostalne, slobodne i demokratske države – nevedeno je u saopštenju.

Iz Asocijacije su poručili da zato svi treba da ohlade glave i racionalno sagledaju sadašnje stanje.

– Ne želimo nove sukobe, ne otimamo ništa što nije naše i ne odlazimo sa ovih prostora. Nudimo svim građanima i svakom narodu ponaosob mirnu koegzistenciju s ciljem bolje i srećnije budućnosti za sve nas i naše potomke“ -navedeno je u saopštenju kojeg je potpisao predsjednik Koordinacionog odbora Asocijacije Stevan Medić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име