Vaso Arsenović, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Bijeljina, kada je riječ o Konsolidovanom izvještaju realizacije budžeta za prvih devet mjeseci za 2023.godinu, istakao je da se nastavilo sa kršenjem zakonskih odredbi vezanih za izvršenje budžeta.“Naime, urađene su opet desetina relokacija koje su dovele do toga da su mimo zakonske procedure sprovedene  i na taj način je raspodjela po budžetu opet prekršena. Značajan broj stavki je opet izašao iz svog budžetskog okvira, čak i do deset puta. Nažalost, na pojedinom mjestu imamo da je i sam predlagač koji je predložio sredstva po budžetu za početak 2023. godine, probio tu stavku za 80 puta. To nije dobra praksa i izvještaj za cijelu godinu pokazaće da je veliki broj stavki probijen i očekivalo se da se kroz rebalans sve te nepravilnosti i nezakonte radnje “ispeglaju”, kaže Arsenović.

On je podsjetio da na prethodnoj sjednici nije usvojen rebalans budžeta, kao i Konsolidovani izvještaj.

On je takođe istakao da su tekući rashodi, vezani za niz davanja udruženjima i građanima, daleko više izrad onog što je bilo definisano budžetom, dok su kapitalna ulaganja i dalje na izuzetno niskom nivou.

“Bijeljina u prethodne tri godine, zaključno sa 2024. godinom, imaće oko 300 miliona marka budžeta. Od toga, nažalost, imaćemo samo nekih 10 miliona marka kapitalnih ulaganja maksimalno, a ostatak je očigledno potrošeno na tekuća davanja koja nemaju razvojnu komponentu. Pitamo se kao odbornici, kao građani, da li ovakav način raspodjele budžeta i njegovog trošenja, ima smisla, odnosno da li su građani ostali uskraćeni za krupnija kapitalna infrastrukturna ulaganja?”, rekao je Arsenović.

Kako je rekao, prema Konsolidovanom izvještaju, može se vidjeti da je već nekoliko miliona maraka utrošeno u nenamjenska sredstva, te da gradu nedostaje nekoliko miliona maraka za realizaciju tekućih obaveza.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име