S obzirom na to da smo 2023. godinu priveli kraju, pitali smo direktora Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ u Bijeljini Željanu Arsenović kako bi je opisala i kakva je protekla godina bila za bijeljinsku Biblioteku?

Najkraće rečeno, 2023. godina za JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina je bila izuzetno uspješna. Nabavili smo značajan broj novih knjiga, upriličen je veliki broj kulturnih događaja i manifestacija a nastavili smo radove u ustanovi koji za cilj imaju obezbjeđenja što boljih uslova za rad i boravak korisnicima naših usluga kao i zaposlenih u Biblioteci.

Puno je važnih događaja organizovano u Biblioteci, a imali ste i dosta gostovanja. Šta biste Vi, kao direktor, izdvojili da je bilo značajno za Biblioteku kao ustanovu, ali i šta je ostavilo najveći pečat na zaposlene ?

U protekloj godini organizovano je više od sto događaja, a ono što bih izdvojila je da smo po drugi put organizovali Kulturnu manifestaciju „Dani dječije kulture“ uz učešće 13 predškolskih ustanova iz našeg grada, tri osnovne škole, kao i Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“. Veliki broj posjetilaca je uživao u bogatom trodnevnom programu. Dr Ranko Rajović, autor NTC programa cjelovitog razvoja djeteta i šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju je održao interaktivnu radionicu “Učenje kroz igru” i interaktivno predavanje “Škola budućnosti”. Najveći pečat na zaposlene je ostavilo gostovanje Ljiljane Habjanović Đurović i predstavljanje njene knjige „Kćeri Svetog Vasilija“ koja je već 25 godina najčitaniji i najtiražniji srpski pisac i veliko je zadovoljstvo bilo ugostiti takvog autora u našoj biblioteci.

Ne smijemo da zaboravimo ni da je ove godine u Bijeljini održan stručni skup bibliotekara „Bibliotekarstvo pred novim izazovima“?

Da, tako je. Bijeljina je 27. i 28. aprila 2023. godine bila domaćin 23. stručnog skupa bibliotekara u organizaciji Društva bibliotekara Republike Srpske, a naša Biblioteka i svi zaposleni su dali svoj puni doprinos u organizaciji ovog izuzetno značajnog događaja na kome je učestvovalo više od 200 bibliotekara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore. U toku dvodnevnog rada predstavljeni su brojni primjeri dobre bibliotečke teorije i prakse u okviru tri teme: Biblioteke kao digitalni i kreativni centri, Inkluzivna prilagodljivost biblioteka i Profesionalno i stručno usavršavanje bibliotekara. Veliki broj bibliotekara je iskoristio priliku i da prilikom obilaska Bijeljine posjeti i našu biblioteku. Podsjećamo da je Bijeljina bila domaćin stručnog skupa bibliotekara i 2010. godine i nakon 13 godina ponovo smo imali priliku da kolege ugostimo u našem gradu i Biblioteci.

Sad već postaje tradicija i navika naših sugrađana i privrednika da doniraju Biblioteci knjige i tako obogaćuju knjižni fond ?

To je tačno. Već smo stvorili naviku građanima i privrednicima da poklanjaju knjige našoj Biblioteci i na tome smo im neizmjerno zahvalni. Ukoliko građani poklone našoj ustanovi knjige koje mi već imamo u našem fondu onda te iste knjige mi proslijedimo u druge biblioteke na prostoru našeg matičnog područja kojima su one potrebne tako da svaka knjiga nađe svoje mjesto u policama. Koristim priliku da pomenem da je gospodin Zoran Jezdimirović iz Bijeljine jedan od najpoznatijih srpskih vajara, koji je nažalost, nedavno preminuo, prije par mjeseci poklonio JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina više od 1.000 knjiga koje će naći posebno mjesto u našoj ustanovi.

Koliki je knjižni fond Biblioteke i šta je to što vam nedostaje ?

Knjižni fond Biblioteke je oko 120.000 knjiga, a tačan broj ćemo znati za nekoliko mjeseci kada završimo redovnu reviziju bibliotečkog fonda koja se sprovodi na svakih deset godina. Ono što nam najviše nedostaje su svakako stručne knjige koje se vrlo teško nabavljaju prije svega zbog ograničenih sredstava za kupovinu, ali i visokih cijena kao i knjige školske lektire koje se praktično trebaju obnavljati svakih par godina, jer, zbog velike potražnje, vrlo brzo postanu potpuno neupotrebljive i moramo ih otpisati i kupiti nove primjerke.

Svake godine, dva puta u toku godine (za Dan Biblioteke i Svjetski dan knjige) organizujete popust na učlanjenje. Kakvo je Vaše zapažanje, koliko su sugrađani zainteresovani za pozajmljivanje i čitanje knjiga, kao i za upis u biblioteku ?

Popust na učlanjenje je već postala tradicija koja je naišla na izuzetan prijem kod naših sugrađana. Svake godine u aprilu i novembru mjesecu, kada obilježavamo Svjetski dan knjige i Dan Biblioteke, nekoliko hiljada građana iskoristi značajan popust i postane dio velike porodice Biblioteke. Prošlu godinu smo završili sa oko 9.400 članova dok je kroz Biblioteku tokom 2023. godine prošlo više od 200.000 posjetilaca.

JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina organizuje radionicu za rani razvoj čitanja „Da čitanje počne na vrijeme“?

Nažalost, zbog nepredviđenih okolnosti na koje nismo mogli uticati, početak radionice za rani razvoj čitanja „Da čitanje počne na vrijeme“, pomjerili smo za septembar 2024. godine. Ciklus ovih radionica trajaće devet mjeseci, gdje ćemo ugostiti mnoge značajne ličnosti iz svijeta književnosti, umjetnosti i kulture uopšte.

Kakvi su Vam planovi za 2024. godinu?

I dalje ćemo raditi na obogaćivanju i obnavljanju knjižnog fonda, priređivanju književnih večeri, stručnim predavanjima, seminarima, kulturnim manifestacijama, dječijim radionicama sa svim predškolskim ustanovama, osnovnim školama kao i srednjim školama. Takođe, nastavljamo saradnju sa udruženjima, našim zavičajnim piscima koji su izuzetno važni čuvari kulture, kao i sa svim ustanovama kulture. 

Ovu priliku koristim da u svoje lično ime i u ime kolektiva Biblioteke čestitam svim našim sugrađanima i korisnicima novogodišnje i božićne praznike uz želje da im Nova godina donese dobro zdravlje, lični i porodični uspjeh.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име