Apple platio kaznu od 12.12 miliona dolara u Rusiji

Datum:

Share post:

Apple je platio kaznu od 906 miliona rubalja odnosno oko (12.12 miliona dolara) zbog navodne zloupotrebe dominacije na tržištu mobilnih aplikacija, saopštila je ruska Federalna antimonopolska služba (FAS).

Apple se “s poštovanjem ne slaže” sa presudom FAS-a da je distribucija aplikacija preko njegovog iOS operativnog sistema pružila sopstvenim proizvodima konkurentsku prednost.

FAS je u avgustu 2020.godine utvrdio da je Apple zloupotrebio svoju dominantnu poziciju. Zatim, FAS je izdao direktivu kojom se od Apple-a traži da ukloni odredbe koje mu daju pravo da odbije aplikacije trećih strana iz App Store-a.

Taj potez uslijedio je nakon žalbe kompanije za sajber bezbijednost Kaspersky Lab. Kompanija je navela da je Apple-ov operativni sistem odbio novu verziju njene aplikacije Safe Kids.

„Apple je platio antimonopolsku kaznu od 906 miliona rubalja“, navodi se u saopštenju FAS-a. Apple se žalio na odluku.

Međutim, to je bilo neuspješno i na kraju se povinovao nalogu, saopštio je FAS. U drugom slučaju, FAS je u januaru saopštio da je kaznio Apple sa oko 17.4 miliona dolara. Kompanija je navodno primorala ruske programere da koriste Apple-ove usluge plaćanja na App Store-u.

Apple je pauzirao svu prodaju proizvoda u Rusiji prije godinu dana, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajni. Kompanija je zatim ograničila svoju Apple Pay uslugu u Rusiji, prenosi „PC Press“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: PC Press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pokret za Bijeljinu podjelom sadnica voća i ruža najavio početak „Aprila mjeseca čistoće“ (foto, video)

Članovi i aktivisti Pokreta za Bijeljinu danas su, u susret „Aprilu mjesecu čistoće“, podijelili sadnice voća, vinove loze...

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...

Dnevni horoskop za 31. mart

OVAN POSAO: Napredujete iz dana u dan. Ovakva dinamična atmosfera vam potpuno odgovara. Ovo je u potpunosti energija koja vama...