PET MAGAZIN: Alpski “brak jazavičar“

Datum:

Share post:

Pasmina koja se poslednjih godina sve češće može primetiti na našim prostorima. Brak jazavičar pripada grupi Alspkih jazavičara, zajedno sa vestfalskim i planinskim brak jazavičarima. Ovaj pas iz reda goniča austrijskog je porekla, i duži vremenski period bio je omiljen kod prinčeva. Istorija govori o tome da je austrijski prestolonaslednik Rudolf Habzburški vodio ovu rasu na nekoliko lovačkih izleta od Egipta do Turske, čime je počelo širenje ove pasmine.

Poreklo vode ukrštanjem lokalnih goniča sa austrijskih Alpa i jazavičara. Prvi klub Brak jazavičara osnovan je još daleke 1910. godine upravo u Austriji.

Alpski brak jazavičari imaju duguljastu glavu sa slabo izraženim stopom. Uši su mu srednje dužine, a dlaka je kratka na telu, i nešto duža na vratu, repu i zadnjoj strani nogu. Njihova dlaka može biti crna, sa oznakama rđe boje, smeđa sa svetlijim oznakama, ili crvena, postepeno prošarana crnim.

Različita su mišljenja o lovnim sposobnostima ovog psa. U Srbiji, neki lovci zameraju mu na kratkim nogama, kao i na vremenski kratkom gonjenju. Drugi smatraju da je jedna od boljih vrsta lovačkih pasa. Prilikom posete odgajivačnici kinološkog sudije Ivice Đorđevića u Nišu, koji ih odgaja, razgovarali smo o njegovom iskustvu sa ovom pasminom.

-Ja ih koristim isključivo za lov na divlju svinju, ni za jednu drugu vrstu lova. Mogu da se koriste i za druge lovove u polju na zeca i fazana, ali liniju koju ja odgajam koristim isključivo za svinju. Gajim ih već 11 godina i za sad sam prezadovoljan. Po meni jedna od najboljih pasmina za lov na divlju svinju. Oni su krvoslednici, spadaju u šestu FCI grupu tragači po krvi, zakljičio je Đorđević.

ivica-djordjevic-jazavicar

Alpski brak jazavičari imaju duguljastu glavu sa slabo izraženim stopom. Uši su mu srednje dužine, a dlaka je kratka na telu, i nešto duža na vratu, repu i zadnjoj strani nogu. Njihova dlaka može biti crna, sa oznakama rđe boje, smeđa sa svetlijim oznakama, ili crvena, postepeno prošarana crnim, prenose lovackisaveti.

Težina mužjaka iznosi od 15 do 18 kilograma, dok su ženke težine oko 15 kilograma. Visina može da im varira, i ona iznosi od 34 do 42 cm.

Brak jazavičari su odgajani za lov pa imaju veliku vitalnost i izdržljivost. Zahtevaju mnogo vežbanja, što uključuje svakodnevne šetnje. Ono što je sigurno, kada su u pitanju brak jazavičari jeste to da su ovo psi za lov i da im je najbolja vežba zapravo odlazak u lov. Za Alpske brak jazavičare kažu da su otporni na sve vremenske uslove.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora! (video)

Teja Dora putuje u Malme: Pobjednica Beovizije očarala i žiri i publiku, predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije Teja Dora...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...