ALEN ŠERANIĆ: Bijeljinska Bolnica je dobila laboratoriju koja utvrđuje prisustvo virusa u organizmu

Datum:

Share post:

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić posjetio je danas Bolnicu „Sveti Vračevi“ u Bijeljini, povodom zvaničnog početka rada PCR laboratorije.

„Moram pohvaliti Bijeljinu, rukovodstvo bijeljinske Bolnice i sve zaposlene radnike Bolnice na onome što su u posljednja dva mjeseca činili za stanovništvo ove i šire regije, kako zbog dijagnostike, tako i zbog liječenja. Postignut je veliki uspjeh i veoma dobro su radili u ovoj vanrednoj situaciji koja je zdravstveni sistem stavila na veliki ispit. Potrebno je čestitati i Kriznom štabu Bijeljine. Epidemiološka situacija je stabilna, a bijeljinski Krizni štab je uradio veoma dobar posao, jer su oni jedan od Kriznih štabova koji su redovno informisali svoje građane u lokalnoj zajednici o postupcima, ali i davali uputstva kako građani treba da se ponašaju u ovoj situaciji“, rekao je Šeranić.

 
On je istakao da novootvorena bijeljinska PCR laboratorija pokazuje kako i na koji način republičke ustanove rade zajedno sa jedinicama lokalne samouprave i zdravstvenim ustanovama i kako na taj način mogu da naprave jedan iskorak i pomaknu stvari unaprijed.

„Ovo nije jednokratna, već dugoročna priča za razvoj i virusologiju u RS, gdje bi bolnice i u Bijeljini, a nadam se ovih dana i Foča, a i Doboj u doglednom periodu, bile dio mreže virusološkog nadzora koji će svakako i u svijetu i u Evropi biti vrlo važna s aspekta zdravstvene bezbijednosti i zdravlja građana u cjelini. Zahvaljujući zdravstvenim radnicima, laboratorija će sigurno biti držana na onom nivou na kom i treba da bude“, naveo je Šeranić.

Ministar je objasnio da je dogovoreno da će Institut za javno zdravstvo u početku pružati nadzor po pitanju rada same laboratorije, po pitanju verifikacije određenih rezultata, ali da očekuju da će kroz ovo što rade, a gledajući iskustvo kolega virusologa u RS i ova laboratorija ubrzo krenuti da radi punim kapacitetom.

„Ovo predstavlja i pripremu za oktobar i sezonu gripa i korone koja će se moći desiti u tom periodu, ali to govori o kapacitetima kako i na koji način ćemo virusološki nadzor moći da unaprijedimo. Nabavka jednog PCR aparata koji je ovdje smješten, bez propratne opreme, košta 60.000 KM. Ako tu dodate opremanje, potrošni materijal, edukaciju i sve ostalo, vjerujem da to ulaganje dostiže i do 100.000 KM, možda i više. Kapacitet obrade u laboratoriji zavisi od nekoliko aspekata. Ekstrakcija virusa koji se ovdje bude radio, radiće se ručno što će usporiti sam proces, ali će svakako pomoći zdravstvenim radnicima koji budu radili na tome da dobro prođu kroz proces i da rade otprilike 30 do 50 uzoraka za početak. Nadam se da će se kapaciteti podići na 100 do 200, što je neki maksimum po aparatu ako se radi do osam sati, a to svakako zavisi i od toga kako pripremite uzorak za analizu“, objasnio je Šeranić.

On je objasnio da se rad laboratorije zasniva na utvrđivanju samog virusa, odnosno prisustvu virusa u uzorku koji se uzme.

„Konkretno ova laboratorija utvrđuje prisustvo virusa u organizmu, a ne prisustvo antitijela. Da li virusa ima ili nema u ljudskoj ćeliji. Već sutra planiramo da krenemo s prvim testovima, da se uzmu prvi uzorci i da se krene sa obradom uzoraka. Tu se ne radi samo o studentima, već o svakome ko u skladu sa ciljnom grupom bude trebao biti testiran, biće testiran“, zaključio je Ministar.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...

BORENOVIĆ: ”Dodikove brutalne uvrede, primitivizam i laži, pa one nebuloze oko sankcija…sve staje u par riječi…”

Dodik je dodao da se u dopisu obavještajne zajednice navodi da je Vukanović “korisni idiot” i da je...