Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992 godine prenosimo u cjelosti:

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpski svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana i svekar nevjeste Dijane Tambur, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Mirović, dok su ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da pravično kazni, spalile srpsku zastavu.

Niko od članova porodice ubijenog Nikole Gardovića više ne živi u tom Sarajevu, kao ni više od pola miliona Srba u Federaciji BiH, koliko ih je prije rata živjelo u tom dijelu BiH.

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Tog 29. februara i 1. marta 1992. godine bez srpskog naroda i bez njegovog učešća na nelegalnom i protivustavnom referendumu u Federaciji BiH donesena je odluka o proglašenju nezavisnosti i otcjepljenju BiH. Preglasavanjem na nelegitimnom referendumu, a potom i pucnjem u srpskog svata, Srbi su dobili poruku da nisu poželjni i da mogu biti eliminisani iz BiH.

Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti. Dobro je napomenuti da Republika Srpska proslavlja događaj koji se desio prije početka rata – 9. januar, kada je 1992. godine Srpska osnovana u miru kao volja legitimnih i legalnih srpskih predstavnika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име