AKADEMIK NEĐO ĐURIĆ: Zemljotres OPOMENA svim VLASTIMA, – gradite u skladu sa zakonom

Datum:

Share post:

Autorski tekst Akademika Neđe Đurića iz Bijeljine direktora Tehničkog instituta iz Bijeljine prenosimo u cijelosti:

Zemljotres u Turskoj i Siriji je posljednja opomena vlatima svih država u svijetu da se vrate načinu građenje shodno važećim zakonskim propisima i pravilima struke. Sve države imaju zakonske propise u oblasti građenja takve da objekti mogu izdržati najjače zemljotrese karakteristične za svako područje.

Nažalost vrijeme u kome živimo i neznanje koje je osvojilo prije svega institucije vlasti, a dijelom narušilo i kvalitet struke, prisutno je u mnogim zemljama, pa čak i onim tradicionalno bolje organizovanim.

Zaštita objekata od zemljotresa je kvalitetnije projektovanje, izvođenje, nadzor i održavanje tokom njihove eksploatacije.

Koliko su sigurni naši objekti u slučaju nekog zemljotresa? Sa aspekta struke i moga prisustva u ovoj oblasti skoro 40 godina mogu da istaknem, da bi značajniji zemljotres napravio znatna oštećenja obzirom da nam građenje i nadzor tokom građenja, jednostavno rečeno neodgovorno.

Kvalitet ugrađenog betona ne odgovara onom koji se prikazuje u atestima za tehnički prijem objekata. Uglavnom se beton nekontrolisano ili polukontrolisano ugrađuje, a posebno se rade kocke za ispitivanje u kontrolnim laboratorijama. Niko ne obraća pažnju na razliku u datumima ugradnje betona i atesta za isti beton, koji ponekad može biti i nekoliko godina. Tako je isto i sa ostalim građevinskim materijalima. U trci za profitom rezultat takvog građenja može biti katastrofalan.

Krajnje je vrijeme da institucije vezane za oblast građenja počnu i faktički poštovati zakonske propise i pravila struke. Dok ne bude kasno. Danas je u Turskoj i Siriji kasno govoriti o struci. Nismo ni mi pošteđeni od toga.

Zemljotrese ne možemo predvidjeti ali možemo zaštititi objekte i stanovništvo u područjima sa izraženijim stepenom seizmičnosti. Jedina zaštita je kvalitetno izgrađeni objekti. I u ovako razornim zemljotresima vidi se da kvalitetni objekti zadržavaju svoju konstrukciju. Kod loše izgrađenih objekata jednostavno se ruši konstrukcija objekta kao „kula od karata“, što pored njihovog razaranja povećava i stepen smrtnosti stanovništva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...