Aid Hanušić iz Bijeljine novi sudija Vrhovnog suda RS (foto, video)

Datum:

Share post:

Dosadašnji predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić, orgnaizovao je danas konferenciju za medije kako bi predstavio rezultate rada Osnovnog suda za ovu godinu, ali i da se zahvali medijima i građanima na dosadašnjoj saradnji, s obzirom da je imenovan za sudiju Vrhovnog suda Republike Srpske.

„Od prvog decembra, ja više neću biti predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini. Smatrao sam da je potrebno da se predoči šta je to urađeno od 2016. godine do danas. Jedan od naših ključnih ciljeva i naše obećanje je da ćemo Sud otvoriti prema javnosti i raditi na transparentnosti rada Suda i mislim da smo u tome uspjeli. U ovom sudu je u ovom periodu održano 17 konferencija za štampu i imali smo preko 23 neposredna intervjua vezana za medije. Uspjeli smo da razvijemo i IS gdje ste uvijek mogli da dođete do podataka o radu Suda, a i danas radi web stranica suda. U međuvremenu smo otvorili i FB stranicu na kojoj objavljujemo važnije događaje, presude… držeći se pravila o objavljivanju“, objasnio je Hanušić.

Kako kaže, od 2016. godine, kako je imenovan za predsjednika, izvršena je reorganizacija Suda i krenuli su sa povećanom normom.

„Već prve godine, imali smo normu od 109,65 %, dok je ona 2015. godine bila 88,30% i svake godine smo napredovali. Kvalitet prema uputama Ministarstva pravde gledamo kroz kvalitet naših odluka i kroz rješavanje najstarijih predmeta. Obavezni smo da napravimo plan izrade predmeta, prema izradi Inicijalnog akta, odnosno plan rješavanja starih predmeta. Ovaj Sud je prošle godine imao 94% rješenih predmeta, a ove godine smo na nivou 88,92% do današnjeg dana. Nadamo se da može bolje i da će moj nasljednik imati još bolje rezultate“, naveo je Hanušić.

Prosjek trenutne dužine trajanja predmeta je 117 dana, a trenutno u Sudu ne dostaje 2 sudija. Što se tiče riješenosti predmeta, riješeno je više nego što je zaprimljeno.

„Preko projekta imamo šest pripravnika koji su zaposleni u Osnovnom sudu i mi smo na ovaj način dobili vrlo kvalifikovanu i dobru snagu. Sa pet pripravnika, podigli smo na 25 pripravnika. Ponosni smo na generaciju mladih pravnika koji su se kod nas obučili. Takođe, uspjeli smo da smanjimo vrijeme za registraciju udruženja, političke stranke… sada to traje od 48 sati do mjesec ili mjesec i po, zavisno od prijave. Do sad smo, od početka godine, registrovali oko 150 udruženja građana“, istakao je Hanušić.

Sud ima i aplikaciju kroz koju je moguće izračunati troškove postupka. Hanušić je napomenuo da je Osnovni sud početkom 2017. godine uspio da otvori odjeljenje u Loparama koje samostalno funkcioniše.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...