AGRO SAVJET: Zašto je bolje saditi kalemljeni orah?

Datum:

Share post:

Kalemljeni orah nakon sadnje vrlo brzo daje plod, a neke sorte rađaju iste godine kada su i posađene, kao npr. sorta Rasna. Kalemljeni orah ima kraću vegetaciju, pa kasni proljetni i rani jesenski mrazevi ne mogu oštetiti pupove. Najbolje je saditi kontejnirane sadnice u kojima je korijen već razvijen.

Kontejnirane sadnice oraha najbolje je  saditi u jesen, jer se u prvoj godini nakon sadnje postiže bolji prijem i bolji rast.

Priprema tla za sadnju slična je onoj za ostale voćne vrste

Razmak između sadnica pri sadnji kalemljenog oraha zavisi od plodnosti tla, planiranim agrotehničkim mjerama (navodnjavanje, bujnost sorte). Na plodnim tlima preporučuje se sadnja s razmakom redova 7 m do 8 m, a razmak u rednom prostoru je 6m do 7 m. Orasi se sade cik-cak. Kalemljeni orah, uz dobar izbor sorti i punu poljoprivrednu tehniku, jamstvo je isplativosti.

Ako je tlo duboko preorano, izbrazdano i nađubreno, tada se jame kopaju oko 50 cm do 60 cm dubine i istog promjera, a ako se sade pojedinačno ili na nepripremljenom tlu tada se  kopaju promjera 120 cm i dubine od 60-70 cm.

TESTNA REKLAMA

Tlo površinskog sloja pri kopanju jame odvaja se na jednu stranu, a kada se jama zatrpa, postavlja se na dno i oko žilica sadnice. Tlo sa dna jame stavlja se u gornji dio ili se raspršuje oko sadnice. U svaku rupu treba dodati organsko peletirano gnojivo te obavezno hidrogel koji zadržava vodu i otpušta je u periodu kad je najpotrebnija biljci.

Čepiranje sadnica u proljeće

U proljeće, iduće godine nakon sadnje, najčešće sredinom ili krajem marta mjeseca, obavlja se prikraćivanje sadnice (tzv. čepiranje) kosim rezom na visini 20 cm do 30 cm od tla. Prikraćivanje se obavlja iz više razloga: stvaranje balansa između snage nadzemnog i podzemnog djela mlade biljke; stimulacija bržeg razvoja korjenovog sustava (u proljeće oko 100 spavajućih pupoljaka na stablu povuče svu snagu i sokove biljke na razvoj lišća i grana); orah koji nije prikraćen imat će slab koeficijent grananja i daleko lošiji rod u budućnosti.

Prikraćivanje se obavlja iznad mjesta kalemljenja tako da ostanu 2 do 3 pupoljka iz kojih trebaju potjerati mladi izbojci. Prikraćivati na visini preko 30 cm nema smisla, jer što je stablo kraće, to će porast biti veći. Ostavljamo rez da se “isplače” tokom nekoliko sati, maksimalno tokom jednog dana. Što je bliže početak vegetacije orahu treba više vremena da se “isplače” jer su sokovi krenuli. Mjesto reza poprskamo rastvorom nekog bakrenog fungicida, zbog dezinfekcije. Kada se rez osuši, premažemo ga kalemarskim voskom.

Tokom vegetacije njegujemo dva izbojka, a krajem jula jedan izbojak odstranimo, tako da preostali izbojak ima dovoljno hraniva da do kraja vegetacije naraste u visinu preko 2 m. U proljeće naredne godine taj izbojak se prikraćuje na visini 150 cm do 180 cm.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: jabuka.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

UROŠ RADAN iz Bijeljine SEDMI na EP u karateu na Kipru (foto)

Na Kipru je održano Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, a jedan od takmičara...

Nastavljena uspješna saradnja TO Bijeljina i PED ’’Majevica’’ (foto)

Turistička organizacija Grada Bijeljina je bila gost Planinaesko ekološkog društva – PED ’’Majevica’’. -Bili smo gosti PED ’’Majevica’’ te...

Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike

Kao da to nije ništa strašno: Poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike Poglavar...

Odbojkašice bijeljinskog Radnika ubjedljive protiv trebinjki

12. kolo Prve lige: ŽOK Radnik - ŽOK Leotar 3:1 Ana Zekić i drugarice uspješnije od Trebinjki u izvanrednoj...