AGRO SAVJET: Vaše biljke će se preporoditi – Sipajte u njih ovu namirnicu i uživajte u raskošnim listovima

Datum:

Share post:

Jogurt je jedinstvena mješavina bakterija i probiotika, koji su ključni u fermentaciji. Osim što su probiotici dobri za rad naših crijeva, veoma su korisni i kao prirodno gnojivo koje može poboljšati stanje vašeg vrta.

Možete upotrijebiti rastvor jogurta i nanijeti ga direktno na tlo kao gnojivo.

Gnojiva su u suštini hrana za vaše biljke. Baš kao što vam je potrebna uravnotežena ishrana da biste bili zdravi, vaše biljke takođe zahtijevaju mješavinu specifičnih hranjivih materija za rast i proizvodnju cvijeća ili voća. Biljna gnojiva obično sadrže tri osnovna nutrijenta: azot, fosfor i kalijum.

Azot pomaže u rastu zdravog lišća i stabljike, fosfor je ključan za snažan razvoj korijena i cvjetova, a kalijum osigurava cjelokupno zdravlje vaših biljaka, jačajući njihov imunitet i poboljšavajući njihovu otpornost na bolesti i štetočine. Osim njih, gnojiva takođe mogu isporučiti i mikronutrijente poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka, koji su važni za zdravlje i vitalnost vaših biljaka. Korištenjem jogurta kao prirodnog gnojiva, možete transformisati svoj vrt pomoću ovog jednostavnog sastojka.

Oslobađanje oplodne moći jogurta počinje stvaranjem jednostavnog rastvora jogurta. To je proces koji je jednostavan koliko i efikasan. Prvo, skupite malo običnog, nezaslađenog jogurta, koji je bogat izvor azota, hranjive materije neophodne za snažan rast biljaka.

Zatim jogurt razrijedite vodom u odnosu 50:50. Dobićete smjesu bogatu hranjivim materijama za vaš vrt.

Tu smjesu jednostavno sipajte u podnožje vaših biljaka – tamo gdje je korijen, s obzirom da biljke iz njega crpe hranjive materije. Kako rastvor jogurta prodire u tlo, donosi mnoštvo korisnih bakterija ili mikroorganizama. Ponovite ovaj postupak jednom ili dva puta mjesečno, prenosi House Digest.

Još jedna efikasna metoda korišćenja jogurta u vašem vrtu je da ga ubacite u kompost. Dodajte ostatke jogurta ili jogurt kojem je istekao rok trajanja u hrpu komposta, temeljno ga miješajući. Jogurt će unijeti više korisnih mikroba u kompost, ubrzati proces razgradnje i obogatiti ga esencijalnim hranjivim materijama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Miličević poručio Upravi ERS: Smanjite cijenu struje, dosta je eksperimenata!

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske...

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...