AGRO SAVJET: Uzgoj paradajza – Ključne faze rasta i radovi potrebni za visok prinos

Datum:

Share post:

Paradajz je biljka koja karakteristično prolazi kroz nekoliko faza u razvoju, od nicanja do zrenja prvih plodova. Kod paradajza je uočljiv usporen rast od početka vegetacije do cvetanja, nakon čega se rast usporava kod indeterminantnih sorti, a kod determinantnih biljaka se skoro u potpunosti prekida.

Nicanje paradajza traje od 3 do 4 dana u optimalnim uslovima, nakon čega slijedi razdoblje od 3 do 5 dana do pojave prvog pravog lista. Nakon toga, obrazovanje pupoljaka traje od 20 dana kod ranijih sorti do 35 dana kod kasnijih sorti.

Cvjetanje paradajza započinje otvaranjem prvog cvijeta na prvoj cvasti, obično 50 do 75 dana nakon nicanja. Masovno cvjetanje se događa unutar 2 do 10 dana od početka cvjetanja. Obrazovanje plodova započinje 5 do 10 dana nakon pojave cvjetova, a sazrijevanje traje 40 do 50 dana od momenta cvjetanja. Ovisno o sukcesivnom cvjetanju i sazrijevanju, razmak između etaža cvjetanja iznosi od 10 do 15 dana za prvu i drugu cvast, dok je kasnije razdoblje između etaža 7 do 8 dana.

U toku rasta i razvoja paradajza odvijaju se etape organogeneze. Prva etapa je faza sjemena i klijanja, nakon koje slijedi druga faza, koja traje do obrazovanja 3 do 4 prava lista. U ovoj fazi broj formiranih listova do prve cvasti ovisi o uslovima, a manji broj listova ukazuje na raniju zrelost biljke. Treća etapa, faza 3-4 lista, traje od 1 do 3 dana, a u ovoj fazi počinje obrazovanje generativnih organa, što biljku čini izrazito osjetljivom na nedostatak vode. Četvrta etapa se odvija oko 25 dana nakon nicanja i tada se formiraju generativni organi i opredjeljuje se broj cvjetova u cvasti.

Peta etapa je formiranje cvijeta, što uključuje obrazovanje čašičnih i kruničnih listića, prašnika i tučka, a traje oko 20 dana. Paradajz je u fazi 4-7 pravih listova, oko 50 dana nakon početka vegetacije. Sa petom etapom organogeneze na prvoj cvasti se formira druga cvast. Ove etape su izuzetno važne za prinos biljke, te ju je stoga potrebno pravilno održavati i zaštititi od štetočina i bolesti. U ovoj fazi biljka postaje osjetljivija i potrebno joj je pružiti odgovarajuću njegu kako bi se osigurao optimalan prinos.

Jedan od najvažnijih faktora u ovoj fazi je navodnjavanje. Biljka zahtijeva dovoljnu količinu vode kako bi se razvijala i rasla. Potrebno je osigurati ravnomjerno navodnjavanje kako bi se spriječilo prekomjerno sušenje ili zasićenje tla vodom. Također, treba obratiti pažnju na kvalitetu vode kojom se navodnjava, jer neke vrste biljaka ne podnose vodu s visokom razinom soli ili hlorida.

Tokom ove faze važno je i đubrenje, koje osigurava biljci dovoljno hranjivih tvari potrebnih za njezin rast i razvoj. Biljke zahtijevaju različite vrste đubriva ovisno o njihovim potrebama. Važno je odabrati pravo gnojivo i primijeniti ga u pravom trenutku kako bi se osigurao optimalan rast i prinos.

Još jedan važan faktor u ovoj fazi su štetočine i bolesti. Biljke su osjetljivije u ovoj fazi i potrebno ih je zaštititi od štetočina i bolesti kako bi se osigurao prinos. To se može postići primjenom pesticida ili drugih zaštitnih sredstava, ali i primjenom preventivnih mjera poput korištenja prirodnih neprijatelja štetnika ili primjenom organskih sredstava za zaštitu biljaka.

Konačno, u ovoj fazi potrebno je pratiti biljke i uklanjati neželjene dijelove poput izbojaka ili cvjetova koji neće doprinijeti prinosu. Pravilna njega u ovoj fazi osigurat će optimalan prinos i zdrav rast biljaka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Juniori KMF Radnik MD Shop protiv Željezničara u Tuzli

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: U subotu na teren izlazi i naša juniorska ekipa....

Balkan TRIP TV u posjeti Turističkoj organizaciji Bijeljina (foto)

Jedina turistička televizija na Balkanu, koja egzistira od 2020. godine, bila je danas gost Turističke organizacije Bijeljina. -Naš grad...

PETROVIĆ: Grad Bijeljina po prvi put organizuje kolektivno vjenčanje

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na svom zvaničnom FB nalogu najavio po prvi put organizaciju kolektivnog vjenčanja u...

Da li će neko od poslanika u NS RS izbjeći sutrašnju sjednicu?

Još uvijek nije stiglo nijedno obavještenje narodnih poslanika o odsustvu sa sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Opozicionari...