AGRO SAVJET: Uslovi za rast i razvoj patlidžana

Datum:

Share post:

Patlidžan ima relativno dugu vegetaciju a za uspješan rast na otvorenom potrebno je razdoblje bez mraza od 5 mjeseci te 3 mjeseca sa srednjom dnevnom temperaturom višom od 20°C.

Optimalna temperatura za klijanje je 29°C, a minimalna 15°C. Optimalna temperatura za rast i razvoj je 15 – 18°C noću a danju 22 – 29°C. Rast biljke prestaje na temperaturi ispod 15 te iznad 35 °C . Temperature od 8°C i niže izazivaju veliki stres biljke od kojeg se ona teško oporavlja. Pri temperaturama većim od 30°C razviju se plodovi s više gorčine.

Što se tiče zahtjeva za vlagom patlidžan preferira vlagu tla od 80% poljskog vodnog kapaciteta te vlažnost zraka od 60 – 70%. Pri nepovoljnim uslovima vlage u zraka prva reakcija biljke je odbacivanje cvjetova ili već zametnutih plodova

U našoj klimi uzgojem na otvorenom cvatnja patlidžana započinje 70 – 90 dana nakon nicanja kod direktne sjetve, a kod uzgoja iz presadnica razdoblje od presađivanja do cvatnje traje 20 – 30 dana.

Od oplodnje do tehnološke zrelosti potrebno je 20 – 30 dana, a od fiziološke do tehnološke zrelosti 30 – 45 dana. Odstupanje u broju dana između pojedinih faza razvoja ovisno je o kultivaru te vremenskim uslovima.

Tlo koje patlidžan preferira je srednje teško, duboko i strukturirano. Reakcija tla za patlidžan trebala bi biti neutralna / pH 7 /. Na blago zaslanjena tla nije osjetljiv koji nam ukazuje tačan pH tla. pH reakcija tla mjeri se pH-metrom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agroportal.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Izgradnja auto-puta Bijeljina – Rača u punom jeku, uskoro spajanje mosta

Put srpskog jedinstva, kako je nazvana dionica auto-puta Bijeljina - Rača trebalo bi da bude završen do planiranog...

Prošle sedmice održan prvi sastanak stalne radne grupe za količinu voda BiH i Hrvatske

Javna ustanova „Vode Srpske“ – Kancelarija za podsliv rijeke Vrbas u Banjaluci, 19. septembra bila je domaćin prvog...

LOPARE: ODRŽANA DVADESETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

ODRŽANA DVADESETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE Na današnjoj dvadesetoj redovnoj sjednici raspravljao se o 27. tačaka dnevnog reda. "Danas smo...

Dugogodišnji anonimni donator poklonio trenerke i majice djeci sa poteškoćama u razvoju KK „Fenix Basket“ Bijeljina

Djeca se teškoćama u razvoju od prijatelja i dugogodišnjeg donatora KK "Fenix Basket" Bijeljina, koji je i ovaj...