AGRO SAVJET: Savjeti za pravilno branje i očuvanje kvaliteta plodova paprike

Datum:

Share post:

Nakon rasađivanja treba da prođe najmanje dva mjeseca da bi počela berba paprike, a za neke sorte i cijela tri mjeseca. Bere se u dvije faze: u tehnološkoj i fiziološkoj zrelosti plodova, zavisi od toga čemu je namenjena nakon berbe.

Da bi se izbjegli problemi u kasnijem periodu, branje ne treba obavljati dok je rosa jaka, ili odmah nakon kiše. U tom periodu je vlažnost plodova visoka, što pravi probleme u kasnijem periodu kada se uskladište, jer se stvaraju dobri uslovi za širenje bolesti paprike. Uzgoj paprike u plasteniku omogućava da berba počne prije nego na otvorenom prostoru, tako da se može ostvariti i bolja cijena.

Kada je u pitanju zaštita paprike tokom berbe, treba biti oprezan i koristiti sredstva s odgovarajućom karencom.

Berba paprike obavlja se postepeno u nekoliko prolaza, jer plodovi tako dozrevaju. Branje se obavlja ručno (poželjno je koristiti makaze ili nož) i pažljivo, da se ne bi oštetila stabljika. Obično je vremenski period između dvije berbe nedelju dana, mada može kod nekih sorti biti i cijelih 12 dana.

Paprika nakon berbe ne treba da bude na direktnom suncu više od jednog sata, jer se pojavljuju ožegotine plodova.

Plodovi koji su u fazi tehnološke zrelosti u karakterističnoj su boji za sortu i imaju punu veličinu. Površina je glatka i ima određenu otpornost na pritisak. Branje paprike u ovoj fazi se uglavnom obavlja za upotrebu u svježem stanju. Fiziološka zrelost je faza kad su sjemenke potpuno razvijene, a boja plodova poprima djelimično nijanse crvene, narandžaste ili roze.

U ovoj fazi se plodovi koriste za dalju prepradu ili za sušenje. Od perioda tehnološke zrelosti do onog fiziološke obično prođe malo više od dvije nedjelje.

Branje zavisi od načina uzgoja i koja je sorta paprika u pitanju.

Karakteristično je, recimo, da se feferoni namijenjeni za preradu svi beru u jednom prolazu, bez obzira na to u kojoj su fazi zrenja.

Vrijeme skladištenja paprika u svježem stanju veoma je ograničeno, obično je to do nedelju dana. Ukoliko se u skladištima obezbijedi temperatura od 0 °C, plodovi paprike se mogu čuvati mjesec dana, dok pri temperaturama od 10 °C mogu biti u skladištu dvije nedjelje. Ako nije namenjena za korišćenje u svježem stanju, u tom je periodu je već potrebno početi s njenim konzervisanjem ili zamrzavanjem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: dobrojutro.co.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dani filantropije u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je u organizaciji Lokalne fondacije Bijeljina održana panel diskusija na temu filantropije u gradu Bijeljina. Ova...

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...