AGRO SAVJET: Savjeti za hranjenje stoke tokom zime

Datum:

Share post:

Kako se približava zima, zalihe pašnjaka i sijena bi mogle biti kratke u mnogim oblastima širom zemlje. Specijalista za stočarstvo Univerziteta u Misuriju Džin Schmitz ima pet savjeta za proizvođače stoke koje treba uzeti u obzir kada hrane svoju stoku ove zime.

Rasporedite zalihe sijena

Najjednostavnija i najisplativija praksa koju možete da uradite je da rasporedite zalihe sijena u grupe kvaliteta i uskladite sijeno sa nutritivnim potrebama svake grupe stoke. Zatim hranite odgovarajućim dodatkom, ako je potrebno, za svaku posebnu grupu na osnovu njihovih nutritivnih potreba i kvaliteta sijena koje se hrani.

Smanjenje otpada

Loša praksa hranjenja može dovesti do gubitka sijena od više od 25%. Konusne hranilice za sijeno ili hranilice sa suženim dnom u velikoj mjeri smanjuju otpad od sijena, posebno ako imaju donji rub. Ako se odmotava, ograničite količinu sijena koje se odmotava u datom trenutku. Odmotavanje više od jednog dana hranjenja će značajno povećati otpad od sijena.

Smanjenje otpada na dnu bale

Sada je malo kasno za ovo, kaže Schmitz, ali još jedan značajan izvor otpada od sijena je način na koji se sijeno skladišti. Ako natkriveno skladištenje sijena nije moguće, barem preduzmite mjere da prekinete kontakt zemlja-sijeno. Izgradnja kamenih podmetača ili skladištenje bala na paletama, gumama ili nekoj drugoj površini smanjuje otpad na dnu bale.

TESTNA REKLAMA

Ograđivanje

Proizvođači koji imaju sreću da imaju pašnjake ili ostatke usjeva za ispašu mogu podijeliti polja na manje površine sa privremenim materijalom za ogradu, kaže Schmitz. „One se lako pomijeraju i mogu u velikoj meri da produže broj dana ispaše na određenom području“, kaže on. „Ograđivanje da bi se obezbijedila ispaša od jedne do dvije nedelje je prihvatljiva.

Ograničene opcije hranjenja

Uz adekvatan kvalitet stočne hrane, ograničavanje pristupa kravama hranilicama za sijeno može smanjiti otpad uz postizanje prihvatljivih performansi. Čini se da je dvanaestočasovni pristup dobar kompromis između performansi i smanjenja otpada, kaže Schmitz. Međutim, ne pokušavajte ovo bez testa sijena.

Krave se mogu hraniti ograničenim obrokom sa visokim zrnom. Ovo zadovoljava energetske potrebe sa manje hrane. Uporedite cijenu žita i sijena na bazi po jedinici energije kada razmatrate ovu opciju.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: agromedia.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...