AGRO SAVJET: Sačuvajte luk tokom zime – Jednostavan trik uz koji će ostati svjež do proljeća

Datum:

Share post:

Nakon što ste se vratili s pijace s kesom prepunom povrća, najlogičnije je to povrće staviti u frižideru.

Mada je to uglavnom preporučljivo za većinu namirnica, u slučaju crnog i bijelog luka sigurno nije.

Naime, ako se čuvaju u frižideru, oni će zbog prevelike hladnoće i vlage postati kašasti. Ovakvi uslovi utiču da povrće postane previše mekano ili čak buđavo u slučaju da upije previše vlage, piše N1 Hrvatska.

Da bi crni i bijeli luk što duže ostali svježi, potrebno je da se skladište na hladnom i tamnom mjesto s dobrim protokom vazduha, gdje mogu trajati između tri do šest mjeseci. Međutim, to nije uvijek tako jednostavno.

Na našu sreću, jedna dama ima rješenje.

Monika Meteni, kuvarica i vlasnik sajta s receptima The Yummy Life, izjavila je kako je imala problema s održavanjem crnog i bijelog luka svježim uprkos tome što ih je držala u kuhinjskom ormaru, prenosi Express.

Međutim, Monika je otkrila savjet svoje majke koji joj je pomogao u održavanu ovih namirnica svježim.

– Posljednji put kad sam je posjetila, pokazala mi je kako skladištiti crni i bijeli luk – rekla je Monika.

Monika je nastavila: “Oduševila sam se kako stavljanje crnog i bijelog luka u običnu papirnu kesicu s rupama može produžiti njihovo trajanje mjesecima. Na početku sam bila skeptična, ali sam odlučila da probam ovaj savjet.”

Očigledno, probušene papirne kesice dopuštaju dovoljno cirkulacije vazduha da se ovo povrće sačuva duže vrijeme.

Za pravilno skladištenje crnog i bijelog luka trebaće vam klasična papirna kesica koja se koristi za pakovanje, na primer, kikirikija ili badema, bušač papira ili makaze, marker i spajalice.

Prije nego što ih skladištite, provjerite da li su crni i bijeli luk dovoljno čvrsti i bez mrlja jer je vjerovatnije da će u ovakvom stanju duže ostati svježi.

Dovoljno je probušiti rupe na kesici

Prvo probušite rupice duž papirne kesite, zatim napunite kesicu do pola s crnim ili bijelim lukom. Označite markerom što se unutra nalazi, a zatim upotrebite spajalice na vrhu kako biste kesicu održali zatvorenom.

Kesice se, naravno, mogu koristiti sve dok se ne pocijepaju.

Kada budete odlučili gdje ćete kesice ostavite, vodite računa da to bude na tamnom i hladnom mjestu koje nije pretrpano jer će povrću trebati puno cirkulacije vazduha.

Monika je napisala: “Vazduh mora da cirkuliše oko kesica – to je poenta bušenja rupa. Ova metoda bušenja papirne kesice trebalo bi da produži vijek trajanja crnog i bijelog luka u većini slučajeva. Međutim, njihov specifični životni vijek može varirati zavisno od temperature, vlažnosti i svjetlosnim uslovima u kojima su kesice skladištene.”

Nemojte skladištiti crni i bijeli luk pored krompira jer oni proizvode etilen, hormon rasta koji izaziva brže sazrijevanje povrća, na šta su osjetljivi i crni i bijeli luk, piše citymagazine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na pragu nove građevinske sezone kvadrat stana mogao bi da bude skuplji i do 20 odsto

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina...

Održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina

Večeras je održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina Kroz više diskusija u demokratskoj i pozitivnoj atmosferi, obrađeno je više...

KMF “Radnik MD Shop” u polufinalu Kupa BiH

KMF "Radnik MD Shop" u polufinalu Kupa BiH Izgleda da mostarska klima odgovara futsalerima iz Bijeljine. Večeras je KMF...

KABINET GRADONAČELNIKA: Bijeljinski fudbalski savez da izađe iz ofsajda! (foto)

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Opštinski fudbalski savez (OFS) Bijeljina nastavlja sa kabadahijskim ponašanjem, igrajući...