AGRO SAVJET: Razmnožavanje drveta novca iz lista – Evo i kako!

Datum:

Share post:

U svijetu ljubitelja biljaka, želja za širenjem biljnog carstva često vodi do fascinantnih metoda razmnožavanja. Jedna od takvih biljaka koja se ističe po svojoj jednostavnosti u ovom procesu je drvo novca (Crassula ovata). Ako ste ljubitelj ovog popularnog sukulenta i želite proširiti svoju kolekciju, donosimo vam upute kako stvoriti novu biljku iz njenih listova.

Proces razmnožavanja Drveta Života je pristupačan i iznenađujuće jednostavan, čime se omogućava svakome da postane “vrtlarski genetičar”. Evo kako to možete učiniti:

Korak 1: Odaberite Zdrave Listove Prije nego što krenete u proces razmnožavanja, važno je odabrati zdrave i čvrste listove s matične biljke. Preporučuje se odrezati nekoliko listova koji nisu previše stari, ali ni premladi.

Korak 2: Sušenje Listova Odrežite odabrane listove sa stalkom dužine otprilike 5-7 centimetara. Ostavite ih da se suše na suvom mjestu, izloženi svjetlu, najbolje dan ili dva. Sušenje pomaže smanjiti vlažnost na listu, stvarajući povoljnije uslove za razvoj korijena.

Korak 3: Priprema Tla Dok se listovi suše, pripremite odgovarajuće tlo. Drvo novca preferira dobro drenirano tlo, stoga možete koristiti poseban supstrat za sukulente ili pripremiti mješavinu pijeska, perlita i univerzalnog supstrata.

Korak 4: Sadnja listova Nakon što su listovi dovoljno suvi, pažljivo ih položite na površinu tla. Ne morate ih zakopavati; dovoljno je da ih položite lagano na tlo.

Korak 5: Strpljenje i redovito prskanje Sada je vrijeme za strpljenje. Listovi će početi razvijati korijenje i nove izdanke. Redovno prskajte tlo kako biste održavali vlažnost, ali pazite da ne pretjerate i ne stvorite vlažno okruženje koje može potaknuti truljenje.

Korak 6: Presađivanje Kada primijetite da su se razvili dovoljno snažni korijeni i da su se počeli razvijati novi izdanci, vrijeme je za presađivanje. Pažljivo presadite mlade biljke u pojedinačne posude s tresetom ili supstratom za sukulente.

Korak 7: Njega novih biljaka Nove biljke zahtijevaju istu njegu kao i matična biljka. Osigurajte im dovoljno svjetla, izbjegavajte prekomjerno zalijevanje i povremeno ih gnojite kako bi rasle snažno i zdravo.

Slijedeći ove jednostavne korake, svatko može postati uzgajivač novih biljaka. Ova metoda ne samo da omogućuje proširenje vaše biljne kolekcije, već i stvara poseban osjećaj zadovoljstva gledajući kako nove biljke rastu iz listova koje ste sami odabrali. Uživajte u čarima vrtlarskog stvaralaštva i gledajte kako vaša kolekcija sukulenata cvjeta i širi se.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...

TRAGEDIJA U KINI U požaru u stambenoj zgradi poginulo 15 osoba, a 42 povrijeđene

Petnaest ljudi je poginulo, a 44 je hospitalizovano nakon što je izbio požar u stambenoj zgradi u gradu...