AGRO SAVJET: Razlozi zašto je srž paradajza bijela, tvrda i neukusna

Datum:

Share post:

Čak i povrće uzgojeno u staklenicima prema svim pravilima poljoprivredne tehnologije može biti neukusno i tvrdo. Hajde da shvatimo zašto je paradajz bijel iznutra i kako se nositi s ovim problemom.

Bijela srž unutar ploda nastaje iz nekoliko razloga. Evo najčešćih.

1. Karakteristike sorte

Neki moderni hibridni paradajz imaju poseban gen koji omogućava da se plodovi duže čuvaju i ostaju netaknuti tokom transporta. U takvom paradajzu bijele žile odnsono bijla i tvrda srž djeluje kao “štit” koji zadržava oblik ploda.

Bijele žile su bezukusne i žilave, pa se hibridi paradajza sa genom za “dugovječnost” najčešće ne uzgajaju za vlastitu potrošnju, takvi plodovi se češće koriste za prodaju, jer su vrlo atraktivnog izgleda.

Da biste svake sezone uživali u ukusnim plodovima, prije kupovine sjemena morate pažljivo proučiti karakteristike sorte i odabrati samo provjerene opcije. Osim toga, nema tako malo dobrih i popularnih sorti.

2. Stolbur (fitoplazmoza) paradajza

Ova virusna bolest paradajza se, nažalost, ne liječi. Simptomi bolesti javljaju se i prije potpunog sazrijevanja ploda. Listovi biljke postaju manji, grubi i dobijaju ružičasto-ljubičastu nijansu. Rubovi su im savijeni prema gore, stabljika se deblja, cvjetovi blijede i spajaju se. Ako se plodovi još formiraju, nejednako su obojeni.

Virus preživljava na korijenju nekih višegodišnjih povrtarskih kultura, cvijeća i korova. Osim toga, cikade,  lisne uši , sikavice i bijele mušice su vektori (prenosioci) ovog virusa – stolbur.

Sve oboljelo grmlje treba odmah ukloniti iz vrta i spaliti. Da bi se spriječila infekcija paradajza, potrebno je boriti se protiv insekata, redovno plijeviti korov i dati prednost zakržljalim (po mogućnosti standardnim) biljkama: takav paradajz rijetko je pogođen stolburom.

3. Nedostaci nutrijenata i toplo vrijeme

Paradajz često pobijeli iznutra i srž postane tvrda zbog nedostatka kalijuma, klacijuma i viška azota. Stoga je važno uravnotežiti dozu hranjivih materija. 

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com

Izvor: ogorod.ru

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanje na putevima u Srpskoj za 24. februar – Pretežno mokri kolovozi

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.02.2024 07:10:46 REPUBLIKA SRPSKA Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija nesmetano, a vozi se po...

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...