AGRO SAVJET: Prednosti i mane kalemljene lijeske i izdanka

Datum:

Share post:

Da bi sagledali sve aspekte proizvodnje lješnika i donijeli odluku da li podizati zasad kalemnjene lijeske ili izdanka, trebalo bi uzeti u obzir više činioca.

Kalemljene sadnice na mečjoj lijesci su nekoliko puta skuplje od izdanaka što u samom startu pri podizanju zasada povećava početne troškove. Kalemljena lijeska kasnije stupa na rod za razliku od izdanka, mada ima duži period eksplotacije, što opet zavisi od samih agrotehničkih mjere i klimatskih uslova.

U slučaju elementarnih nepogoda i oštećenja zasada, lakše je obnoviti izdanačka stabla nego stabla koja su kalemljena jer ima većih mogućnosti za zamjenu rodnog drveta. Kod stabala koja nisu kalemljena iz korijenovog sistema svake godine se javljaju novi izdanci koja mogu da zamijene rodno drvo koje je oštećeno usled elementarnih nepogoda ili usljed mehaničkog oštećenja prolikom upotrebe mehanizacije.

Sadnice lijeske koje su kalemljene zahtjevaju manji razmak sadnje od izdanaka i on obično iznosi 3-4 metara u redu, a 4-5 metara međuredni prostor. Izdanci lijeske se sade u razmaku između stabala od 4-5 metara, a međuredni prostor od 5-6 metara, što u oba slučaja zavisi od načina formiranja stabala i mehanizacije sa kojom raspolažemo.

TESTNA REKLAMA

U zasadima žbuna, tj. grma nepohodno je svake godine uklanjati nove izdanke iz korijenovog sistema što poskupljuje troškove proizvodnje jer zahtjeva veći broj radnika. Novoporasli izdanci kao prvo troše vodu i hranljive materija koje su neophodne za bolje formiranje samog stabla i boljeg kvaliteta plodova. Kao drugo, jednogodišnji izdanci iz korijenovog sistema ometaju sakupljanje plodova, bilo ručno ili mašinski.

Kod kalemljene sadnice na podlozi mečje lijeske ne javljaju se jednogodišnji izdanci iz korijenovog sistema. Na taj način je mnogo lakše održavanje zasada, a i sama berba. Prinos plodova po hektaru je veći kod sadnica koje su kalemljene nego kod izdanaka, tj.žbuna.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...