AGRO SAVJET: Otkrijte tajnu uspješnog uzgoja krompira

Datum:

Share post:

Dubina sadnje krompira je važna agronomska praksa koja može utjecati na prinos i kvalitetu krompira. Dubina sadnje određuje se ovisno o vrsti tla, klimatskim uvjetima, sorti krompira i željenom prinosu.

U općenitom smislu, preporučena dubina sadnje krompira je oko 10-15 centimetara. Međutim, važno je naglasiti da različite vrste krompira mogu zahtijevati različite dubine sadnje. Na primjer, rane sorte krompira trebale bi biti posađene na pliće dubine, dok se kasne sorte obično sade na dublje dubine.

Osim toga, tlo u kojem se sadi krompir također igra važnu ulogu u određivanju dubine sadnje. Na primjer, u teškim glinastim tlima krompir bi trebao biti posađen na plićim dubinama kako bi se osigurala dobra drenaža i omogućio razvoj korijenja. S druge strane, u lakšim pjeskovitim tlima krompir se može saditi na dublje dubine.

Uz pravilnu dubinu sadnje, također je važno osigurati dovoljnu razmak između biljaka kako bi se osiguralo optimalno korištenje prostora i hranjivih tvari. Preporučena udaljenost između biljaka obično iznosi oko 30-40 centimetara.

Konačno, pravilna njega biljaka krompira nakon sadnje ključna je za postizanje dobrog prinosa. Redovito zalijevanje, gnojidba i uklanjanje korova pomoći će u održavanju zdravih biljaka i visokih prinosa.

Ukratko, pravilna dubina sadnje krompira ovisi o vrsti tla, klimatskim uvjetima, sorti krompira i željenom prinosu. Međutim, općenito se preporučuje dubina sadnje od 10-15 centimetara, uz dovoljan razmak između biljaka i redovitu njegu biljaka nakon sadnje. Uz pravilnu njegu, krompir može biti obilan i visokokvalitetan usjev koji će zadovoljiti potrebe proizvođača i potrošača.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

OTVORENO PISMO Gradonačelnika Bijeljine Ministru porodice, omladine i sporta (foto)

Otvoreno pismo Gradonačelnika Bijeljine Ministru porodice, omladine i sporta prenosimo u cijelosti: Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je uputio otvoreno...

Gradonačelnik Bijeljine stigao u Rudanku kod Doboja, dočekao ga Miličevic predsjednik SDS (foto,video)

Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine sa svojim saradnicima i saputnicima, Radišom Petrovićem, Sretenom Vučkovićem i Bogdanom Tadićem, danas šestog...

U Bijeljini održan Regionalni aikido seminar

Juče je u Bijeljini održan regionalni aikido seminar koji je vodio predsjednik Aikido saveza "AIKIKAI SRBIJE" Saša Obradović...

SDS SMIJENIO načelnika Broda zbog susreta sa Milanovićem (foto)

SDS sankcionisao načelnika Broda zbog sastanka sa Milanovićem, predsjednikom Hrvatske https://desavanjaubijeljini.com/vidic-sds-nacelnik-broda-ugostio-milanovica-uoci-godisnjice-stradanja-srba-u-sijekovcu/78958/ Kako je v. d. predsjednika SDS Milan Miličević i...