AGRO SAVJET: Nešpula ili japanska mušmula – Sočno voće, otporno na sušu

Datum:

Share post:

Nešpula (lat. Eryobotria japonica), poznata je i kao nešpola ili japanska mušmula, suptropska je voćna vrsta, porijeklom iz južnog dijela Kine, gdje se uzgaja više od 2000 godina.

Komercijalna proizvodnja nešpule datira iz devetnaestog vijeka, a danas se uzgaja u dvadesetak zemalja svijeta, intenzivno se uzgaja u razvijenim voćarskim zemljama s mediteranskom klimom. Nema službenih statističkih podataka o količini uzgoja u svijetu, dok prema neslužbenim procjenama proizvodnja je oko 550.000 tona godišnje. Najveći svjetski proizvođač je Kina, a Španija najveći izvoznik plodova.

Nešpula je adaptabilna na različite tipove tla, odgovaraju joj sunčana staništa. Otporna je na sušu, osjetljiva je na vjetar, dobro podnosi visoke temperature, ali ne podnosi mraz. Niske temperature toleriše do – 12°C.

Razmnožava se sjemenom, položenicama, reznicama ili se kalemi na mušmulu, krušku, glog ili jabuku. Nešpula je zimzeleno stablo koje može narasti maksimalno i do 10 metara visine, ali najčešće naraste oko 3-4 m. Krošnja prirodno formira oblik kugle, a ako se želi formirati uzgojni oblik, preporučuje se oblik vaze. Listovi su tamnozeleni, duguljasti, i u svake vrste su prekriveni sitnim dlačicama kao i kora ploda.

Obilno zalijevanje i prihranjivanje nakon sadnje

U literaturi se navodi da su kišni dio godine i proljeće vrijeme pogodno za sadnju nešpule. Ima jako plitak korijenski sistem. U Španiji u intenzivnom uzgoju preferira se sadnja 7 x 7 m, s gustoćom sklopa od 200 stabala po 1 hektaru.

Imamo primjera iz literature gdje su zasadi nešpule sađeni na strmom terenu s razmakom 4 x 2 m. Nešpula zahtijeva obilno prihranjivanje i zalijevanje nakon sadnje. Stablo cvjeta u jesen od oktobra do januara, kada većina ostalih voćnih vrsta miruje. Jako je važno tretiranje nešpule za vrijeme cvjetanja jer opadanjem cvjetova smanjuje se prinos plodova po stablu.

Prve plodove daje već u proljeće s obzirom da plodovi dozrijevaju već u maju. Cvjetovi bijele boje, a plodovi žute do narandžaste boje. U plodu se prosječno nalazi 1-3 smeđe sjemenke.

Plodovi su okruglog i ovalnog oblika, sočni, ukusni, osvježavajući, ali i nježni, mekani. Plodovi nisu pogodni za duža skladištenja jer im je kratko razdoblje u kojem ostaju svježi nakon berbe. Plod se može konzumirati u svježem stanju ili prerađivati, visoke je zdravstvene i nutritivne vrijednosti.

Nije zahtijevna voćarska kultura

Nešpula nije jedna od zahtjevnijih voćarskih kultura za uzgoj, jer zahtijeva povremeno orezivanje (uklanjanje suvih grana). Zalijevanje neposredno nakon sadnje je poželjno i to u rasponu od 3 do 4 puta sedmično, dok s vremenom i razvojem biljke potreba za zalijevanjem svodi se na jednom sedmično.

Potrebno je zalčirati nasad organskim kompostom u svrhu zadržavanja vlage, a samim time i sprječavanja pretjeranog upijanja vode. Kad počne cvjetati i kad se počnu formirati plodovi zahtijeva češće zalijevanje od redovnog, a u tom slučaju se savjetuje u zasad instalirati sistem navodnjavanja (npr. kap po kap). Nakon berbe plodova, zalijevanje više nije potrebno. Tokom ljeta i visokih temperatura preporučuje se zalijevanje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Savjetuje se nešpulu prihranjivati tri puta godišnje. Nešpula se razmnožava sjemenom ili kalemljenjem, a u slučaju razmnožavanja sjemenom ono mora biti svježe i potrebno mu je puno više vremena da se navikne na uvjete u kojima je posijano kao i za rast.

Nešpula posađena sjetvom sjemena može procvjetati tek za 6 – 10 godina, a neke sadnice ne procvjetaju nikad. U slučaju razmnožavanja reznicom, posuda s reznicom se stavlja na polusjenovito mjesto i redovno se zalijeva. Kad se stablo formira i postigne dovoljnu debljinu, može se posaditi direktno u zemlju. Nešpula ima i značajnu dekorativnu vrijednost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gospodarski.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“BN Klasik fest” počinje 7. marta

Povodom predstojećeg „BN Klasik festa“, u Gradskoj upravi je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen...

Objavljen vodič za građane kroz budžet Srpske

Kako bi građanima približili proces donošenja budžeta, omogućili im da bolje razumiju procedure usvajanja i upoznaju strukturu i...

Stojković saopštio spisak za Rusiju, dva debitanta i povratak “zlatnih Orlića”

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, saopštio je širi spisak igrača za predstojeće prijateljske mečeve. Podsjetimo, Srbija će igrati...

Savo Milošević selektor BiH objavio spisak fudbalera za meč protiv Ukrajine

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 21. marta će dočekati Ukrajinu u polufinalnoj utakmici baraža za Evropsko prvenstvo. Tim povodom...