AGRO SAVJET: Ne bacajte pokošenu travu

Datum:

Share post:

Pokošena trava, koja je nusproizvod održavanja travnjaka i većina je baca, ima neiskorišten potencijal koji može značajno doprinijeti ekosustavu vrta. Dapače, može se iskoristiti na razne načine kako bi se poboljšalo zdravlje tla, pospješio rast biljaka, pa čak i suzbijanje baštenskih štetočina. Evo načina na koji to možete učiniti.

1. Prirodni malč

Korištenje pokošene trave kao malča je jednostavna, ali vrlo učinkovita metoda za suzbijanje korova, zadržavanje vlage u tlu i regulisanje temperature tla. Ova prirodna barijera može spriječiti klijanje sjemena korova i smanjiti gubitak vode zbog isparavanja, čime se održava nivo vlage u tlu. Kako se pokošena trava razgrađuje, otpušta azot i druge esencijalne hranjive materije, stvarajući sporo oslobađajuće đubrivo koje hrani biljke tokom vremena.

2. Kompostiranje

Pokošena trava izvrstan je dodatak kompostnoj hrpi. Nudi bogat izvor azota koji pomaže uravnotežiti materijale bogate ugljenikom poput lišća i slame. Ova ravnoteža je ključna za održavanje zdravog procesa kompostiranja, potičući razmnožavanje korisnih mikroorganizama koji razgrađuju organsku materiju. Kako biste spriječili da kompost postane pretjerano vlažan i anaeroban, važno je dobro pomiješati travu s ostalim materijalom i redovno okretati hrpu kako biste osigurali prozračnost.

3. Obogaćivanje tla

Stavljanje pokošene trave izravno na tlo može značajno poboljšati strukturu tla, osobito u pjeskovitim tlima koja se bore sa zadržavanjem hranjivih materija i vode. Ova praksa povećava sadržaj organske materije, poboljšavajući sposobnost tla da zadrži vlagu i hranjive materije, što zauzvrat podržava snažniji rast biljaka. Dodatno, prisutnost organske materije potiče aktivnost glista i korisnih mikroba, dodatno obogaćujući tlo.

4. Tekuće đubrivo

Pokošena trava može se pretvoriti u snažno tekuće đubrivo, koje se obično naziva “čaj od trave”. To se postiže namakanjem svježe trave u vodi nekoliko dana, dopuštajući hranjivim materijama da iscure u tekućinu. Dobijeni čaj od trave, nakon što se razrijedi, može se koristiti za zalijevanje biljaka, pružajući im brzi poticaj za rast hranjivim materijama.

5. Kontrola štetočina

Iako nije univerzalno rješenje, pokošena trava ponekad može odvratiti određene vrtne štetočine. Tanki sloj trave naslagan oko biljaka može, na primjer, obeshrabriti puževe na putu ka listovima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na mitingu „Srpska te zove“ razvijena zastava duga 500 metara (foto,video)

Na mitingu "Srpska te zove" razvijena je zastava Republike Srpske duga 500 metara. Na Trgu Krajine u Banjaluci u toku...

Vijore se zastave, hiljade učesnika stiglo na Trg Krajine: Sve spremno za miting „Srpska te zove“ (foto,video)

Na Trgu Krajine se uoči mitinga "Srpska te zove" okupilo, prema procjeni novinara, više od 10.000 građana, koji...

Selak (SPS) i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin u Banjaluci uoči narodnog skupa “Srpska te zove”

Predsjednik SPS Goran Selak i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin sastali su se u Banjaluci uoči narodnog skupa...

ČEDOMIR JOVANOVIĆ: ’’Je li se desio genocid u Srebrenici? Jeste. I tačka!’’ (foto,video)

Srpskom narodu ponovo pokušava da se nametne epitet genocidnog rezolucijom o Srebrenici koja će biti predstavljena u Ujedinjenim...