AGRO SAVJET: Navodnjavanje kupusa

Datum:

Share post:

Obzirom da se kupus uzgaja zbog vegetativne mase, navodnjavanje kupusa je obavezna mjera.

Kupus se uzgaja i iz rasada koji je uzgojen u zatvorenom prostoru. Navodnjavanje rasada je obvezno gdje je neophodno održavati umjerenu, ali dovoljnu vlažnost tla. U uslovima prevelike količine vode presadnica se izdužuje pa se loše prima prilikom presađivanja, a u sušim prostorima zaostaje u porastu.

Navodnjavanje se provodi, kada se površinski sloj tla prosuši. Norma navodnjavanja je mala, a vlaži se sloj od 10 cm do 15 cm. U vrijeme ukorjenjivanja se ne navodnjava kako bi biljke razvile jači korijenov sistem koji bi mogao koristiti manje rezerve vode u tlu, a to omogućuje bolje primanje poslije resađivanja jer se tada biljke često susreću s nedostatkom vode u tlu. Potrebe presadnica za vodom su različite i variraju u širokom rasponu od 80 mm do 160 mm ovisno od uslova i načina proizvodnje. Sukladno potrebama za vodom i uslovima proizvodnje varira norma i broj navodnjavanja.

Nakon presađivanja kupus zahtjeva 380 mm do 500 mm vode zavisno od klimatskih prilika. Prvo se navodnjavanje obavlja prilikom presađivanja s obrokom od 15 mm do 30 mm ovisno o vlažnosti tla prije navodnjavanja. Obavezno je jer stvara prisniji kontakt korijena i tla što omogućuje bolje primanje presadnica.

Drugo navodnjavanje je poslije tri do pet dana kada se vrši popunjavanje praznih mjesta, s obrokom 20 mm do 30 mm. Kada se presadnica primi slijedećih deset do petnaest dana se ne navodnjava, radi što boljeg ukorjenjivanja biljaka. Kod ranih sorti ne navodnjava se petnaest i više dana jer je presađivanje rano u proljeće. Kod kasnih sorti ne navodnjava se oko deset dana jer je presađivanje početkom juna kada su temperature vrlo visoke.

Ako se navodnjavanja u razdoblju vegetacije provodi prema turnusima, tada se dužina turnusa određuje u svakom slučaju posebno jer zavisi od sorti, klimatskih prilika i zemljišta. Kod ranih sorti u početku turnusi su osam do petnaest dana, a kasnije u fazama intenzivnog porasta i formiranja glavica pet do devet dana, a poslije je turnus opet duži osam do petnaest dana.

Ako se primjenjuje navodnjavanje kupusa prema stanju vlažnosti tla, tehnički minimum je 80% od vrijednosti PVK. Niža vlažnost usporava formiranje glavica, koje ostaju sitne i meke. Kupus je posebno osjetljiv na promjenjiv tok vlažnosti zemljišta posebno u fazi formiranja glavica i tehnološkog dozrijevanja. Ako je tlo suvo, a zatim se obilno navlaži dolazi do pucanja glavica, koje su lošijg kvaliteta i gube tržišnu vrijednost. Norma navodnjavanja i broj navodnjavanja ovise o uslovima godine, posebno količine i rasporeda padavina. Kreće se od tri do osam navodnjavanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agroportal.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...