AGRO SAVJET: Luk nipošto nemojte ovako čuvati ako želite da vam duže traje

Datum:

Share post:

Ako imate veću porodicu u kojoj se svakodnevno kuva, praktično je napraviti zalihu luka. No ako ga ne čuvate na ispravan način, velika je šansa da će proklijati ili se pokvariti, a miris pokvarenog luka jako je neprijatan. Evo kako ga pravilno skladištiti tako da ostane zdrav i kvalitetan duže od šest mjeseci.

Kao prvo, luk uvijek stavljajte u taman i hladan, suv te dobro provjetren prostor. Idealni su podrum ili garaža jer najbolja temperatura za čuvanje luka je između -1 i 10 stepeni Celzijusa. Ako živite u stanu, stavite ga u ostavu, a ako nemate mjesta i morate ga držati u kuhinjskom ormariću pazite da je udaljen od štednjaka, jer mu toplota škodi pa će brzo propasti.

Ne stavljajte ga u frižider, jer mu je tamo prehladno i prevlažno pa će s vremenom omekšati i pokvariti se. To ima smisla jedino ako vam je ostala polovina glavice luka koju ćete uskoro iskoristiti. Takođe, nikada ga ne držite u plastičnim kesama. U njima se zadržava vlaga, posebno ako su u frižideru, što dovodi do plijesni. Ako luk držite u plastičnoj kesi van frižidera, brže će proklijati. Zato ga kad dođete iz prodavnice odmah prebacite u drvenu gajbicu ili papirnatu kesu, odnosno mjesto gdje vazduh oko njega može slobodno cirkulisati.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: jutarnji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanje na putevima u Srpskoj za 24. februar – Pretežno mokri kolovozi

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.02.2024 07:10:46 REPUBLIKA SRPSKA Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija nesmetano, a vozi se po...

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...