AGRO SAVJET: Korovi u povrću – vrste i suzbijanje

Datum:

Share post:

Korovi u povrću imaju višestruko negativan značaj. Oni predstavljaju konkurenciju gajenim biljkama tako što koriste neophodne hranljive materije, vlagu, svjetlost i toplotu; značajni su kao domaćini prouzrokovačima nekih bolesti, pre svega virusima i fitoplazmama; na njihovim podzemnim i nadzemnim dijelovima održavaju se i brojne štetočine.
Pojedine korovske vrste stvaraju poteškoće prilikom berbe ili žetve plodova, svojim sjemenom stvaraju nečistoće u sjemenu povrtarskih biljaka. Na taj način korovi direktno ili indirektno utiču na smanjenje prinosa i pogoršanje kvaliteta plodova ili sjemena.
Značajan broj korova ima veliki potencijal razmnožavanja, odnosno produkcije sjemena i njegovog rasprostiranja.
Sjeme korova je obično velike klijavosti koja se održava više godina. Osim sjemenom, neki korovi se razmnožavaju vegetativnim načinom, podzemnim tvorevinama rizomima (sirak) ili korjenovim pupoljcima (palamida). Sjemenom se razmnožavaju jednogodišnji i dvogodišnji korovi, dok višegodišnji imaju i vegetativno razmnožavanje.
Prema botaničkoj pripadnosti korovi ali korovi u povrću se diele na uskolisne – travne ili monokotiledone i širokolisne ili dikotiledone. Ova podjela je od značaja i sa aspekta njihovog suzbijanja primenom herbicida.
Razlikovanje korova po pripadnosti određenim grupama je značajno pri izboru herbicida za njihovo suzbijanje. Neki herbicidi deluju samo na uskolisne korove, neki samo na širokolisne, a veći broj i na jedne i na druge.
Suzbijanje korova je neophodna mjera pri gajenju povrća. Izbor načina suzbijanja korova (agrotehničkim, odnosno preven- tivnim ili hemijskim mjerama), vrste herbicida i vremena njihove primene zavisi od vrste usjeva, njegove zakorovljenosti, tipa zemljišta, kao i vremenskih uslova i planiranog plodoreda, odnosno narednih usjeva.
Agrotehničke mjere imaju veliki značaj u preventivnom suzbijanju korova u povrtarskoj proizvodnji. Ako se one sprovedu na vrijeme i na pravi način, primjena herbicida će biti svedena na najmanju mjeru ili neće biti potrebe za njihovim korišćenjem, a korovi u povrću će biti svedeni na minimum.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Procurile specifikacije novog Xiaomi tableta

Xiaomi Pad 5 tu je od jeseni 2021. godine te ga i dalje mnogi smatraju best buy modelom...

AGRO SAVJET: Projektovanje đubrenja vinograda pomoću onlajn kalkulatora

Mineralna ishrana u vinogradarskoj praksi ima veliki značaj. Optimalan režim mineralne ishrane se uspostavlja za vrijeme podizanja vinograda....

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođen je jedan dječak i jedna djevojčica. Broj...

SERVISNE INFORMACIJE za 3. februar: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, dolaziti do...