AGRO SAVJET: Kontrola plodnosti zemljišta

Datum:

Share post:

Zemljište sa svojim fizičkim, hemijskim i biološkim osobinama,  je osnov biljne proizvodnje. Ono ima sposobnost da biljkama obezbjedi dovoljne količine hranjiva, vode, kiseonika, toplote, kao i prostor za normalan rast i razvoj podzemnih i nadzemnih organa biljaka. Svake godine zavisno od biljne vrste koju uzgajamo iz zemljišta se iznese određena količina hranjivih materija, koju je potrebno vratiti u zemljište upotrebom organskih ili mineralnih đubriva u određenim količinama.

Na našim zemljištima najveći problem pravi nedostatak humusa, povećana kiselost  i nedostatak fosfora, koji je potrebno nadomjestiti meliorativnim mjerama, a to su: humifikacija, kalcifikacija zemljišta i fosfatizacija. Danas se često srećemo s tim da naši poljoprivrednici iz godine u godinu primjenjuju đubrenje orjentaciono. Međutim, za sprovođenje svih mjera popravke plodnosti zemljišta neohodno je prvo uraditi agrohemijske analize, te na osnovu rezultata uz  preporuke pristupiti istom.

Sa ciljem očuvanja fizičkih, hemijskih i bioloških osobina i njegove plodnosti pristupa se kontroli plodnosti zemljišta. Pored primjenjenih agrotehničkih i meliorativnih mjera kontrola plodnosti je preduslov za racionalnu upotrebu đubriva, na osnovu hemijskih analiza u cilju ostvarivanja visokih, kvalitetnih i stabilnih  prinosa gajenih biljaka kao i zaštite životne sredine i biosfere u cjelini. Laboratorijska  analiza poljoprivrednog zemljišta obuhvata:

 • pH vrijednost zemljišta (kiselost)
 • Sadržaj CaCO3
 • Sadržaj organske materije (% humusa)
 • Sadržaj azota (%)
 • Sadržaj lakopristupačnog fosfora (mg/100 g zemlje)
 • Sadržaj lakopristupačnog kalijuma (mg/100 g zemlje)
 • Sadržaj mikroelemenata

Kontrolu plodnosti zemljišta obavljaju ovlaštene institucije uz  davanje određenih preporuka nakon utvrđene hemijske analize.

Uzorkovanje zemljišta za analizu i ispitivanje plodnosti uzima se najčešće nakon skidanja usjeva (prije zasnivanja novog) ili u toku vegetacije (kod prihrane). Ukoliko se ubrzo nakon prethodnog usjeva zasniva nova kultura onda se uzorak može uzeti i u toku vegetacije, s tim da treba imati u vidu da se tada uzorkovanje može izvršiti tek nakon 3 mjeseca od poslednje primjene fosfornih i kalijumovih đubriva.

Uzorci se uzimaju sa parcele od 1,5 do 5 ha, krećući se dijagonalno ili  cik-cak po parceli. Sa parcele se uzima više pojedinačnih uzoraka zavisno od veličine parcele, od kojih se formira jedan reprezentativni uzorak za analizu težine 1-1,5 kg. Dubina uzimanja uzoraka za ratarske i povrtlarske kulture kreće se od 0-30 cm, a za višegodišnje zasade i vinograde  0-30 cm i 30-60 cm.

Podaci koje treba da sadrži jedan uzorak su: ime i prezime proizvođača, naziv ili oznaka parcele, površina, predusjev, naredni usjev, zasad i godina zasada (kod voćnjaka ili vinograda) dubina i datum.

Preporuke koje se mogu dobiti analizom plodnosti zemljišta su:

 • mogućnost gajenja pojedinih vrsta
 • mjere popravke zemljišta (kalcifikacija, humifikacija, fosfatizacija, kalinizacija)
 • vrsta organskog i mineralnog đubriva
 • količina i vrijeme primjene pojedinih đubriva
 • vrsta i količina đubriva za prihranu tokom vegetacije

Tokom uzimanja uzoraka za agrohemijsku analizu veoma je bitno da se uzorci zemljišta uzmu pravilno kako bi se dobili što precizniji rezultati i adekvatna preporuka đubrenja, kako bi se na kraju ostavirili visoki i stabilni prinosi, uštedio novac i sačuvala životna sredina.

Obaveza poljoprivrednika trebala bi biti da na svake četiri godine izvrše ispitivanje zemljišta sa svojih parcela, naročito onih na kojima primjete pad prinosa ili loše zdravstveno stanje biljaka.

Pored ispitivanja parametara plodnosti zemljišta radi racionalne primjene mineralnih đubriva, trebao bi se ispitati i sadržaj štetnih elemanata, odnosno teških metala, naročito na zemljišta koja su izložena zagađenjima od poplava, izlivanja otpadnih voda, blizine hemijskih  fabrika i dr. zagađivača.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede svake godine subvencioniše analizu kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta na osnovu Programa pedoloških analiza.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: pssrs.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...

TRAGEDIJA U KINI U požaru u stambenoj zgradi poginulo 15 osoba, a 42 povrijeđene

Petnaest ljudi je poginulo, a 44 je hospitalizovano nakon što je izbio požar u stambenoj zgradi u gradu...