AGRO SAVJET: Koliko je štetna ambrozija i kako je prepoznati

Datum:

Share post:

Ambrozija odnosno polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena. Sezona polinacije ambrozije traje od kraja jula, pa do kraja septembra. Najveće vrijednosti koncentracije polena ambrozije u vazduhu registrovane su u drugoj dekadi augusta i prvoj dekadi septembra. Sezonske alergijske reakcije najčešće su izazvane polenom ambrozije. Evo kako možete lako da je prepoznate.

Polen ambrozije je prisutan u atmosferskom vazduhu svake godine gotovo u istom vremenskom periodu. Koncentracije polena ambrozije u vazduhu koje mogu izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba u našim uslovima se bilježe tokom 6-10 sedmica u sezoni polinacije. Alergijske bolesti su najraširenije hronične bolesti današnjice. Danas, više od 60 miliona Evropljana pati od simptoma alergijskih bolesti. Prisutan je trend povećanja oboljevanja bez obzira na rasu, pol, starost i socijalni status.

Kod alergičnih osoba polen ambrozije izaziva niz reakcija kao što su kijanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, a u težim slučajevima i alergijske astme. Osobe alergične na polen ambrozije se obrađuju u ambulantama Domova zdravlja i po konstatovanju simptoma alergije upućuju na testiranje testom preko kože.

Po dijagnostifikovanju alergičnosti na polen ambrozije, lečenje se provodi antihistaminicima, kortikosteroidima i sl. Iz godine u godinu broj osoba alergičnih na polen ambrozije je sve veći, a zabrinjavajuće je to što je u tom broju sve više djece alergične na polen ove opasne alergene biljne vrste. U suzbijanju ove opasne korovske i alergene biljne vrste treba se pristupiti integralnom metodom koja podrazumijeva primjenu svih odgovarajućih preventivnih, indirektnih i direktnih mjera sa ciljem njenog uništavanja.

Širenje ambrozije značajan je ekološki problem, jer oduzima prostor domaćim biljnim vrstama, a pred njom uzmiču i poljoprivredne kulture, stoga je opasna ne samo za zdravlje stanovništva, već i za poljoprivredna područja.

Kako prepoznati ambroziju?

Vrsta Ambrosia artemisiifolia je jednogodišnja zeljasta biljka. Vegetacioni period ambrozije traje 150 – 170 dana, zavisno od ekoloških uslova. U našim uslovima pojavljuje se sredinom aprila, počinje cvjetati polovinom jula i cvjeta obično sve do pojave prvih mrazeva. Ima svoj karakteristični morfološki opis i prepoznaje se prema izgledu korijena, stabljike, lista, cvijeta (muškog i ženskog) i ploda. Korijen ambrozije je jak, vretenast, dobro obrastao bočnim korjenčićima i lako prodire u zemljište, dajući biljci čvrstoću i mogućnost lakog pristupa vodi i hrani zavisno od podloge. Korijen ne prodire duboko, pa je ambrozija sposobna da se ukorjenjuje na vrlo plitkim i zbijenim zemljištima.

Listovi ambrozije su naspramni i perasto dijljeni u uske, izdužene, lancetaste režnjeve, pa svojim morfološkim izgledom podsjećaju na pelin. Jasna je razlika između lica i naličja lista. Lice je tamnozelene, a naličje sivozelene boje. Ova razlika je uzrokovana različitom maljavosti, epidermis naličja je maljaviji od lica lista.

Stablo je zeljasto, od osnove razgranato i u gornjem dijelu gradi grm. Boja stabla je zelenkasto siva (u početku vegetacije) do crvenkasta (krajem vegetacije). Gotovo čitavo stablo je obraslo dugim bijelim dlakama. Na presjeku je okruglo i četvorougaono. Visine 1 – 1,5 metar, a na plodnijim zemljištima naraste i preko dva metra.

Cvijet ambrozije relativno je sitan. Cvjetovi su grupirani u jednopolne cvasti – glavice, koje se formiraju na vršnim dijelovima stabla i grana te u pazuhu gornjih listova. Ambrozija je jednodomna biljka, to znači da se na istoj biljci nalaze razdvojeni muški i ženski cvjetovi, a ponekad se mogu naći i na razdvojenim biljkama. Muški cvjetovi su cjevasti i sitni okrenuti prema dole, grupisani u poluloptaste cvasti u obliku glavice, blijedožute boje.

Prašnici proizvode veliki broj polenovih zrna. Ženski cvjetovi su grupisani u jednopolne ženske cvasti, zelenkasto bjeličaste boje, ispod muških glavica. Mali broj biljaka ambrozije ima samo ženske cvjetove, a takve biljke se zovu „ženske biljke“. Oprašivanje je putem vjetra (anemohorno).

Plod ambrozije je ahenija, koja se formira u okviru ženskih cvasti. U aheniji se nalazi sjeme obavijeno čvrstim omotačem, karakterističnog izgleda. Ahenija je najčešće jajastog oblika sa 5 – 7 bodljastih izraštaja. Moguće je poistovijetiti sjeme sa plodom, jer se u prirodi sjeme nikad ne nalazi samostalno (golo), zbog čega plod (ahenija) ujedno predstavlja i sjeme. Sjeme je svijetlosmeđe do tamnosmeđe, skoro crne boje, sa izraženim tamnijim prugama ili mrljama.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: Magazin “Agro planeta”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Svjetski dan uha i sluha

Svake godine, 3. marta obilježava se Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti i promovisanja aktivnosti...

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra bez električne energije korisnici jednog dijela opštine Lopare

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Zbog radova na rasjeci rastinja na trasi dalekovoda 35 kV „Ugljevik-Priboj“, u ponedeljak...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba i to šest djevojčica i devet dječaka. Devet...

VRIJEME DANAS toplo i sunčano uz umjerenu oblačnost

Ujutro umereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz povremenu slabu kišu lokalno. Oko reka i po kotlinama moguća je...