Baštovani su uvijek u potrazi za najboljim metodama kako bi njihove biljke napredovale zdravo i snažno, a paradajz nije iznimka. Jedno od čestih pitanja koje se postavlja jest koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza kako bi se osigurao optimalan rast. Razgovarali smo s iskusnim baštovanima i donosimo vam njihove savjete.

Prije svega, važno je pravilno izmjeriti biljku kako biste osigurali da napravite rupu dovoljno duboku prije sadnje. “Vjerovatno će biti dublja nego što mislite”, kažu stručnjaci. Preporučuje se da se sadnja obavi kada biljka naraste na oko 15 do 30 centimetara odnosno kada biljka formira 5 do6 lisova, pa sve dok se na njima ne pojave začeci prvih cvijetnih grančica.

Jedan od savjeta koji su podijelili baštovani jest da nije potrebno uklanjati donje listove i stabljike prije sadnje, jer se oni jednostavno mogu zakopati zajedno s ostatkom biljke. Međutim, ako to olakšava proces sadnje, možete ih ukloniti.

Prije same sadnje, preporučuje se da dan prije ne zalijevate presadnice kako bi se lakše izvukle iz kontejnera.

Kada je riječ o razmaku pri sadnji paradajza, preporučeni su razmaci od 70 cm x 35 cm ili 80 cm x 40 cm. Za kalemljeni rasad paradajza, preporučuje se razmak od 50 cm x 100 cm.

Za one koji koriste crnu malč foliju, nakon sadnje preporučuje se zasipanje rasada sa malo sipke zemlje. I naravno, nakon sadnje je obavezno obaviti zalivanje kako bi se biljke dobro ukorijenile i počele rasti.

Dakle, ako se pitate koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza, slijedite ove savjete iskusnih baštovana kako biste osigurali zdrav i uspješan rast vašeg paradajza, piše AgroSavjet.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име