AGRO SAVJET: Kako se primjenjuju organska i neorganska đubriva za najbolji rast i razvoj povrća

Datum:

Share post:

Ishrana povrća treba da osigura dovoljnu količinu lako pristupačnih hraniva. Pravilan odabir vrste i količine đubriva može biti presudan.

Poljoprivredna proizvodnja povrća spada u najzahtjvnije oblike prizvodnje. Složenost je uslovljena kratkim periodom vegetacije u kom se biljka razvija i formira, cvjeta i plododonosi. Za vrijeme vegetacije, biljku je potrebno pravilno njegovati, navodnjavati i hraniti odgovarajućim količinama hraniva. Svaku fazu rasta povrtarskih usjeva prati svojevrstan zahtjev za odgovarajućim hranivima, pa pravilan odabir vrste i količine đubriva može biti presudan za pravilan razvoj i prinos.

Svaka povrtarska biljka tokom svog porasta i razvića u zavisnosti od fenofaze u kojoj se nalazi, ima određene potrebe za hranjivim makro (N, P, K, Ca, Mg) i mikro (Fe, Zn, B, Cu, Cl, Mn, Si, Mo, Na, Co) elementima. Te količine ne mogu se kod povrtarskih usjeva obezbijediti prilikom osnovnog đubrenja zemljišta, već se moraju dodavati i u toku vegetacije fertigacijom (preko sistema za navodnjavanje) i folijarnom (preko lista) ishranom, ističe savjetodavac dipl. inž. poljoprivrede Zlatko Vampovac, PSSS Padinska Skela.

Povrće u kratkom vegetacionom periodu razvija dosta nadzemne zelene mase, a pojedini usjevi kao korjenasto povrće i podzemne mase. Zato đubrenjem zemljišta i organskim i mineralnim đubrivima, treba osigurati u zemljištu dovoljnu količinu lako pristupačnih hraniva.

TESTNA REKLAMA

Ishrana povrća primjenom organskih đubriva

Primjenom organskog đubriva, najčešće dobro fermentiranog stajskog đubriva, zemljište postaje rastresitije, bolje propusno za vodu, brže se zagrijava u proljeće jer bolje upija i provodi toplotu što vrlo povoljno utiče na brži početni razvoj mlade biljke.

Zemljište koje je bogato organskom materijom ima bolju mikrobiološku aktivnost. Najbolje ga je unijeti u zemljište u jesen zaoravanjem, ali ako se to ne uradi tada, može i u proljeće s tim da se koristi u količini od 25-40 t/ha odnosno (2,5-4,0 kg/m2). Ali treba znati da primjenom samo stajskog đubriva ne osiguravamo povrću dovoljnu količinu hraniva, pa se uz đubrenje stajskim đubrivom obavezno primjenjuju i mineralna NPK đubriva.

Povrće sa plodovima (paradajz, paprika, krastavci, patlidžan) vrlo dobro reaguje na đubrenje organskim đubrivima, stoga je njihova primjena neizostavna agrotehnička mjera u proizvodnji. Ishrana povrća uz stajnjak na zemljištima koja su slabo snabdjevena fosforom i kalijumom podrazumijeva i primjenu 0,08–0,1 kg/m2 NPK (6-12-24), s tim da se 2/3 đubriva unese dubokom obradom u jesen ili rano u proljeće, a preostala 1/3 se unosi u zemljište prilikom pripreme za sadnju. Pred sadnju dodaje se i azot kao UREA koja sadrži amidni oblik koji se duže zadržava i duže djeluje u zemljištu. On se primjenjuje u količini od 0,015-0,02 kg/m2.

Tokom vegetacije obavljaju se dvije prihrane KAN-om u količini od 0,01-0,015 kg/ m2. Prva prihrana obavlja se poslije rasađivanja kada se biljke dobro ukorijene, a druga prihrana nakon zametanja prvih plodova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...