AGRO SAVJET: Kako da znate da li biljka može da se oporavi

Datum:

Share post:

Mnoge kućne biljke su otpornije nego što mislite i mogu se oporaviti od prilično teških uslova. Samo treba da ih razumijete. Tako da, prije nego što odustanete od kućne biljke, dobro je analizirajte da biste shvatili šta se tačno dešava.

Nežno izvucite biljku iz saksije kako biste proverili korenje. Ako ima bijelo, žuti ili čak smeđe korijene moguće ju je “oživeti”, ali ukoliko je korenje kašasti i trulo, to je znak da se biljka ne može spasiti.

Kako oživeti biljku?

Tajna revitalizacije sobnih biljaka leži u zadovoljavanju njihovih jedinstvenih potreba. Ne zahtevaju sve sobne biljke istu količinu sunca i vode, niti uspijevaju na istim temperaturama. Dakle, odvojite malo vremena da prvo pročitate o vašim specifičnim potrebama biljaka, a zatim razmotrite šta da uradite.

Zalivanje

Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih uzroka propadanja biljaka. Kada su tla preplavljena, nema prostora za kretanje vazduha kroz zemlju, što dovodi do gušenja korijena. Jednostavno i trenutno rešenje je smanjenje količine i/ili učestalosti zalivanja. Dozvolite da se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja.

Rehidrirajte suvo zemljište

Nedovoljno zalivanje takođe može dovesti do nezdrave kućne biljke. Opušteno lišće može biti znak i prekomjernog i nedovoljnog zalivanja. Da biste razlikovali ovo dvoje, potražite osušene ili lomljive vrhove listova ili požutjelo lišće blizu vrha biljke. Ovo su oba znaka zalijevanja. Kada tlo postane previše suvo, može biti teško navlažiti ga pomoću kante za zalivanje. Da biste rehidrirali veoma suvu biljku, stavite cijelu saksiju u kadu ili kantu vode. Natapanje omogućava zemljištu da usisava vodu sa dna putem kapilarnog djelovanja. Ostavite biljke da se natapaju oko 30 minuta ili dok se gornji sloj zemlje ne postane vlažan. Nakon toga ostavite biljku da se ocijedi još 10-15 minuta.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: agrosavjet.com
Izvor: magazin.novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...