AGRO SAVJET: Januarska proizvodnja rasada paradajza

Datum:

Share post:

Paradajz je naša najvažnija povrtarska biljka koja se gaji u plastenicima bez grijanja. Ako želimo da berba počne u maju, što je realno za naše uslove, onda bi trebalo dobro da izračunamo tačan momenat sjetve.

To se određuje sabiranjem dana trajanja svake pojedine faze razvoja rasada. Od sjtve do rasađivanja sa 7-9 listova prođe 50-60 dana, s tim da ovaj kraći rok važi za rasad proizveden bez pikiranja, odnosno, u kontejnerima ili saksijama. Zavisno od temperature, sadnja se obično izvodi krajem marta, i od rasađivanja do cvjetanja prođe još desetak dana. Od cvjetanja do prve berbe prođe još 40-50 dana, zavisno od ranostasnosti hibrida i temperature, tako da berba počinje u prvoj dekadi maja.

Znači, od sjetve do prve berbe potrebno je da prođe oko 120 dana, tako da bi sjetva sjemena paradajza trebalo da bude u prvoj dekadi januara.

U zimskoj proizvodnji rasada paradajza najvažnije je obezbijediti dovoljno toplote. Sjeme niče za pet do šest dana. Temperatura bi trebalo da bude 20-22 stepena. Sa pojavom kotiledona trebalo bi smanjiti temperaturu na 15-16 stepeni u toku 5-6 dana, kako ne bi došlo do izduživanja i padanja rasada. U to vrijeme vrlo je važno smanjiti reletivnu vlažnost vazduha provetravanjem. Isto tako trebalo bi izvršiti zasušivanje supstrata smanjivanjem zalivanja. Mlade biljčice trebalo bi zaštiti od zemljišnih patogena nekim fungicidom. Poslije toga, temperaturu održavati na 20 stepeni do kaljenja rasada.

Pošto zimi često imamo oblačne dane i nedovoljan kvalitet svjetlosti, potrebno je dopunsko osvetljenje. Kad biljke dostignu fazu 4-6 listova, počinje kaljenje rasada. To se postiže postepenim snižavanjem temperature, kao i prskanje vodotopivim đubrivima sa naglašenim sadržajem kalijuma.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: agrotv.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...